Foto: Hardanger Fjord Lodge

Artiklar

Berättelsen bakom Hardanger Fjord Lodge

Allt började med att en friåkare utan sjökunskaper vid namn Wille Lindberg köpte en segelbåt och slutade med att två svenska skidprofiler startade en egen toppturslodge i Norge.

Text: Tobias Liljeroth • 2018-07-19 Uppdaterad 2018-07-19

Det var förrförra vintern som friåkaren Wille Lindberg – trefaldig nordisk mästare i friåkning i Riksgränsen och med flera säsonger på Freeride World Tour under bältet – bestämde sig för att kliva ombord på en segelbåt, ta med skidorna och ta sikte på Ålesund nära Sunnmørsalperna.

Trots att Lindberg är bördig från Varberg så var hans vana med segelbåtar och sjöliv ungefär lika med noll, vilket nu inte hindrade honom nämnvärt.

Jag kände att Freeride World Tour inte längre inspirerade mig på samma sätt som förut och ville hitta ny energi till skidåkningen. Så ski & sail blev min grej, en idé som jag helt enkelt beslutade för att göra till verklighet. Den 28 mars 2016 gav jag mig iväg ut på Nordsjön i en 31-fots långkölad båt från 1969. Nu i efterhand hade jag alldeles för lite kunskaper för att korsa Norska havet. Men det gick ju bra”, skrattar Lindberg.

Berättelsen bakom Hardanger Fjord Lodge
Wille och My på topptur med Hardangerfjorden som bakgrund. Foto: Hardanger Fjord Lodge

I Ålesund väntade det franska filmgänget från Nuit de la Glisse och två veckors filmande för storfilmen Don’t Crack Under Pressure som kom ut under hösten 2017.

Lindberg hängde kvar efteråt och det var under en tur i Hardangerfjorden med flickvännen My Ernevi som slumpen slog till på riktigt.

Berättelsen bakom Hardanger Fjord Lodge
Foto: Erik Nylander

”Jag glömde min plånbok när jag satt och mediterade utanför vad jag trodde var ett servicehus i gästhamnen. En dam i sina bästa år som bodde där hittade plånboken och kontaktade mig. Redan under vårt första möte kom frågan upp: ”Ni borde driva Mejeriet”. Och så blev det”.

Hardanger Fjord Lodge öppnade upp nu i vinter och erbjuder bland annat toppturer i närområdet i Folgefonnas nationalpark och i Rosendalsalperna, en dryg timmes bilfärd bort. Den nyrenoverade lodgen rymmer 15 personer åt gången och serverar självklart lokalproducerad mat. En plats väl värd att upptäcka vinter och sommatid.

Berättelsen bakom Hardanger Fjord Lodge
Till stor del renoverat på egen hand. Foto: Hardanger Fjord Lodge

Wille Lindberg och den norska lodgen – Del 1


Ski n' sail med Statsraad Statsraad Lehmkuhl


Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter


Text: Tobias Liljeroth • 2018-07-19
ArtiklarNorgeWille Lindberg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen