5fd91b1842df2

Artiklar

Komfortzonens gränsland – tävla i friåkning

Hur är det att tävla i friåkning egentligen? Häng med bakom kulisserna tillsammans med några av Skandinaviens mest lovande friåkare.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-07 Uppdaterad 2019-01-07

Inspirationsnätverket OnEdge skapades som en mötesplats för tjejer som söker äventyr. Till en början var samlingspunkten en facebookgrupp där utbyte av erfarenheter och inspiration till det mesta som har med resor, äventyr och actionsport att göra fick antalet medlemmar att skjuta i höjden på rekordtid. Idag har gruppen mer än 10 000 medlemmar och konceptet har utökats med en tillhörande hemsida och ett instagramkonto för att skapa en ännu bredare plattform för peppen att spridas.

I samband med att säsongens första Freeride World Qualifier, alltså kvaltouren till Freeride World  Tour, drog igång i Verbier i helgen körde OnEdge igång ett nytt projekt. Med hjälp av hela nio skandinaviska skid- och snowboardåkare på damsidan kommer de köra en takeover-serie på instagram som de kallar Comfort Zones.

Ett av On Edge’s huvudsyften är att inspirera och uppmuntra tjejer att testa nya saker, rucka på sina gränser och våga gå utanför sin Comfort Zone, berättar Ebba Cronqvist som är en av tjejerna som var med och skapade gruppen från första början.


Komfortzonens gränsland - tävla i friåkning

Och just att kliva utanför sin komfortzon på daglig basis är något som freerideåkare strösslar över frukostgröten. Oavsett om det är att ställa upp i sin allra första friåkningstävling, droppa större klippor än man någonsin gjort förut eller nå mål som att bli bäst i världen, så måste man pusha sig själv att våga mer.

Vårt mål är att rikta rampljuset på nio kvinnliga åkare så att de blir ansiktet utåt för freeride som sport i Skandinavien och samtidigt göra FWT och FWQ mer tillgängligt för den intresserade.


Comfort Zones är alltså namnet på freerideserien ska spinna vidare på detta tema och ta med tittarna bakom kulisserna på FWQ och FWT.

Freeride är ju tyvärr inte en ultimat publiksport, och är därför inte heller helt lätt att följa. Vi försökte lösa problemet och tänkte ut det enklaste och minst resurskrävande sättet som också är det råaste – en takeover serie. På så sätt får vi följa tjejerna i realtid och ta del av tävlingarna ur deras perspektiv, fortsätter Ebba.

Under vintern kommer vi få följa nio åkare från Norge och Sverige som av olika anledningar och med olika syn på definitionen för Comfort Zone kommer ta med oss rätt in i tävlingscirkusen. Vi kommer få lära känna åkarna och ta del av allt från trevlig stämning i målområdet till den nervositet och stenhårt fokus på starten. Dessutom är det tänkt att vi ska få lära oss lite mer om hur en friåkningstävling går till på köpet. Vad är facecheck, hur går en tävling till, hur bedöms ens åk och hur börjar man med freeride?

Följ @onedgeinspiration på Instagram för att ta del av serien Comfort Zones som pågår hela vintern.

Komfortzonens gränsland - tävla i friåkning

Åkare i Comfort Zones: (klicka för instagramkonto)

Ronja Stenhöös – Marte TvetenSofie Gidlund

Ida Löfqvist – Diana DelivHedvig Wessel

Elin Turpeinen – Moa WärvikMette Asp

Träna som en landslagsåkare


Skidtest 2019: Vinterns bästa allmountainskidor


Hedvig Wessel siktar på världsmästartiteln


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-07
ArtiklarFreeride World QualifierFreeride World TourFriåkningInspirationInstagram

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen