Linnea Henriks testar lagg på Skutan. Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Vinterns bästa freerideskidor enligt Åka Skidors gigantiska skidtest. Friåkningsskidor med en midja kring 100 millimeter som fungerar bra i varierad snö för hård åkning på stora berg.

Text: Sara Sandberg • 2019-01-14 Uppdaterad 2021-12-07

Testgeneral Sara Sandberg Foto Emrik Jansson

Ännu ett gigantiskt skidtest genomfört av Åka Skidors hårt arbetande och snudd på sjukligt entusiastiska testpatrull. Det görs många skidtester i den vita världen varje vinter, men vi törs med största självförtroende säga att vårt är ett av de mest genomarbetade och välrenommerade i världen (lite självskryt måste vi ändå få tillåta oss).

För det är (vad vi vet i alla fall) ingen skidtidning som testar skidor under lika lång tid, och i lika många olika förhållanden, som vi gör. Åka Skidors testpanel består av riktiga skidåkare av alla möjliga olika slag, erfarenheter och preferenser. Allt för att du ska kunna hitta favoriten för just din åkning.

Vi presenterar: Vinterns bästa freerideskidor, enligt Åka Skidor.

Friåkningsskidor med en midja strax under och över 100 millimeter, som fungerar bra i varierad snö för hård åkning på stora berg.

Testpatrullen

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Anna-Lena Hansson

Längd 175 cm
Vikt 79 kg
Ålder 34 år

Uppvuxen i Åre i en alpin familj. Tävlade aktivt och var en vass störtloppsåkare. Numera är det friåkning som gäller och inte helt oväntat står fartstabilitet överst på kravlistan för ett par skidor men de ska även vara lekfulla och följsamma i offpisten.

Favoritskidor
1. Fischer Ranger 102 FR
2. Stöckli Stormrider 105
3. Head Kore 105

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Christian Widén-Björk

Längd 172 cm
Vikt 72 kg
Ålder 38 år

Åkte alpint tills han var 17 år men slog igenom som friåkare med vinster på både SM och NM i extremskidåkning. Är oförändrat en otrolig friåkare som åker fort men lätt på foten. Skidorna ska vara stabila, lättkontrollerade och kunna ställas på sladd.

Favoritskidor
1. Black Crows Corvus
2. K2 Pinnacle 105
3. Line Sakana

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Petter Platzgummer

Längd 177 cm
Vikt 70 kg
Ålder 29 år

En lysande friåkare, upplärd av egna misstag på berget och i parken. Söker alltid lekfull åkning och lyckas ofta. Skidor ska vara lekfulla, tåla fart och kunna ta ner en landning. Är de lätta är det bonus. På jobbet finns han bland skidorna på Hanson i Åre.

Favoritskidor
1. Head Kore 105
2. Black Crows Corvus
3. Line Sakana

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Sara Sandberg

Längd 174 cm
Vikt 77 kg
Ålder 43 år

Åka Skidors testgeneral åker över hela berget och gillar skidor som går bra både på skär i pisten och pålitligt utanför. Sara åker med nära nog perfekt skolad teknik, fort men inte våghalsigt utan istället mjukt och följsamt. Trots att det går snabbt är det hela tiden full kontroll.

Favoritskidor
1. Extrem Second Opinion 108
2. Black Crows Corvus
3. Stöckli Stormrider 105

 

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Testfavoriter

1. Black Crows Corvus

2. Head Kore 105

3. Line Sakana

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor
Med 107 millimeter i midjan kan man slå en svensk skog med häpnad. Foto: Emrik Jansson
Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Black Crows Corvus

Pris 7 000 kronor
Längder 176, 183, 188, 193 cm
Mått 138-107-127 mm
Radie 21 meter
Vikt 1 950 gram
+ Hög fart och stora svängar är välkomna

Fakta Semisandwichskida med en cap som översta lager. Kärnan är av poppelträ och förstärkt med dubbla titanalskikt som inte är fullånga. Skidan har rocker fram och bak, däremellan är den helt plan.

Omdöme Extremt stabila i högfartssvängar. Grymt skär. Även om du inte hade tänkt dig piståkning kan du carva på i hårda pister med fullt förtroende för grepp och farttålighet. Sitter på isen men kräver kraftfull åkning. Skidan gör sig bäst på kant och är en aning trögsladdad. Den är stompsäker som få, kanten biter i allt och den äter knölar som smågodis. I stökig offpiståkning är de däremot riktigt tuffa. Starka ben och en duktig bestämd åkare är nödvändigt om du inte ska bli evig tvåa och hänga i bakkapporna. Skidan är gjord för storsvängare som gillar fart oavsett underlag. Kan du carva får du utdelningen för det. Kanske är fransmännen oförskämda eller bara oförskämt bra på att bygga skidor.

“De är trygga på allt hårt underlag men ändå levande och lite dynamiska. De är krävande men inte övermänskliga.” Sara

“Nästan oförskämt tryck i svängarna, den sviker aldrig och är bra överallt. Den tar min förstaplats.” Christian

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor
På promenad mellan åken. Foto: Emrik Jansson
Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Head Kore 105

Pris 6 500 kronor
Längder 171, 180, 189 cm
Mått 135-105-125 mm
Radie 17,8 meter
Vikt 1 855 gram
+ Frihet att göra vad du vill

Fakta Semisandwichbygge med en kärna av karubaträ, kolfiber samt bikakematerial. Förstärkningslager i Graphene som är superstarkt och ultralätt. Sedan fjolårets test har de fått en glasfiberförstärkning under foten.

Omdöme Skidan ger en fri känsla. Du kan svänga, hoppa, sladda, snurra, carva, ladda. Men det är ingen missil och absolut ingen tvålkopp. Det är en total allätare. Du kan åka pist och offpist utan att du behöver anpassa dig i övergångarna, bara kötta vidare. Du kan åka hårt på den och du kan mysa dig ner. Ska du lägga skär på ett fast underlag blir de gärna stora men i offpisten är det inga problem att styra runt den i mindre svängar. Den är lite tyst om sina förmågor men prova att utmana den. Du kan tura med skidan och du kan åka den med alla skidtekniker. Kan även köras lugnt och fint eller stort och starkt. Kore 105 funkar som enda skida för den är så allsidig.

“Den är lätt, lekfull och jag känner mig trygg. Den här favoriten kan jag åka på varenda skiddag.” Petter

“Den hamnar på min topplista för att den är som en kompis som jag lita på. Hela dagen varje dag.” Anna-Lena

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor
Petter Platzgummer trycker iväg en shifty. Foto: Emrik Jansson
Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor

Line Sakana

Pris 7 000 kronor
Längder 174, 181 cm
Mått 150-105-138 mm
Radie 15 meter
Vikt 1 770 gram
+ Fina att svänga med


Fakta Kärnan av paulownia och lönn är laminerad med kolfiber och linförstärkningar. Heldragna sidoväggar för kraftöverföring och vibrationsdämpning. Skidan har tiprocker, spann och avslutas med en plan swallow tail.

Omdöme Cool och kul skida som omges av lite mystisk anda. Den har mycket sväng i sig. De breda brättena leder dig tryggt genom sväng efter sväng. Att de går fint i puder och lössnö förvånar föga men det är överraskande hur bra du kan lita på dem i tyngre snö. Det är aldrig något snubblande på skidor som skär in eller går rakt. De är följsamma och kul att åka på. Brättena välkomnar dig alltid in i en ny skärande sväng. Med lite aggressivare teknik blir det så mycket schwung i svängarna att vi nästan ska varna för carvingkast. Skidan är otroligt läcker att titta på, så antingen måste du trivas med att bli betittad i backen eller bara vara redo att svänga ifrån åskådarna.

“Visst tilltalas jag av utseendet, den är läcker som få, men det är för de sköna svängarna den går in på min topp 3.” Petter

“Även när snön inte är lika fin som skidan fortsätter den att svänga väldigt fint.” Sara

Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor
Duracellkaninen Björk åker fjällbjörk. Foto: Emrik Jansson

Mer om testet:

Alla skidor har blivit servade, vallade och slipade så fort det funnits behov av det. Varje skida har körts i minst en halvdag var, oftast ännu längre än så. Vi är helt enkelt extremt måna om att alla våra testomdömen ska vara så rättvisa och välgrundade som det bara är möjligt. Allt för att just du ska få den hjälp du behöver för att hitta dina nya favoritskidor inför vintern.

Hela testet hittar du i Prylguiden som går att läsa online. Läs mer här.

Skidtest 2019: Vinterns bästa allmountainskidor


Säsongens ultimata prylmanual nu i butik


Riktigt stora berg i årets första nummer


Text: Sara Sandberg • 2019-01-14
ArtiklarPrylarSkidtestBlack CrowsFriåkningHeadLineSkidorTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top