Foto: skiinghistory.org

Artiklar

Forntidens pistmaskin och historia

Vad har pistmaskinens historia och en apparat som ser ut att höra hemma på en åker att göra med NASA och rymdfärjor?

Text: Gabriella Edebo • 2019-07-26 Uppdaterad 2019-07-26

Dagens moderna pistmaskiner är kapabla att jämna det mesta i snöväg med marken och pista en perfekt slät manchester värdigt en olympisk mästare, eller bygga hopp och alla möjliga snökreationer där fantasin är den begränsande faktorn.

Dödspucklarna från gårdagen är ett minne blått när liftarna snurrar igång för dagens manchestermorgon och parken på försäsongen är uppbyggd på nolltid.

Historiskt har skidåkning inte alltid varit så enkelt. Puckelpist var i regel det enda som fanns att tillgå, förutom när ett megadump gjort att dikena fyllts igen med nyfallen snö. Alternativet för den som ville försöka jämna ut pucklarna var att göra det för hand med en spade.

Några tappra försök med uppfinningar som skulle jämna ut underlaget gjordes världen över, men det var i Colorado på 1950-talet som de mest lyckade prototyperna tog de första stegen mot dagens pistmaskiner.

Forntidens pistmaskin och historia
The Cranmore Magic Carpet. Foto: New England Ski Museum

Steve Bradley anses vara “the father of snow grooming”. I juni 1950 tog han över driften av skidorten Winter Park i Colorado, USA och inledde direkt projekt för att hitta effektiva metoder för att kunna stabilisera och jämna ut snön i backarna. De testade ett gäng metoder, bland annat den så kallade The Magic Carpet, ett jordbruksverktyg som skidorten Cranmore i New Hampshire började använda kring 1940 som drogs av antingen en skidåkare eller om möjligt en traktor.

Forntidens pistmaskin och historia
Foto: Colorado Public Radio
Forntidens pistmaskin och historia
Patentansökan för the Bradley Packer-Grader.

I december 1951 ansökte Bradley om patent för vad han kallade the Bradley Packer-Grader, en mer än 300 kilo tung apparat som manövrerades av en skidåkare som åkte rätt ner i fallinjen i full fart. Bradleys apparat bestod av två delar, ett justerbart och fjäderbelastat stålblad som skrapade av toppen på pucklarna framtill, och baktill en rulle som plattade till hälften av snön och pulveriserade resten för en mjuk yta. Förarna fick 25 cent i timmen extra för att kasta sig ut för backarna med den snötuggande maskinen bakom sig för att sedan haka i ankarliften upp till toppen igen.

Forntidens pistmaskin och historia
Bradley Packer-Grader in action. Foto: Colorado Snowsports Museum

1957 fick Bradley sitt patent beviljat och kort därefter började han montera Packer-Graders med hydraulisk kontroll av bladet på nyproducerade Kristi snowcats. Därefter fick Thiokol Corp i Utah, som bland annat byggde missiler till USAs militär samt raketer till NASA på 70-talet och fick skulden för rymdfärjan Challengers haveri, en licens att använda tekniken och utvecklade de första moderna pistmaskinerna.

Forntidens pistmaskin och historia
En pistmaskin från Thiol innan företaget bytte namn två gånger. Foto: chameleoninc.com

Tack till Colorado Snowsports Museum som lagt upp filmen nedan med guldmaterial från the Bradley Packer-Grader in action!

Källor och mer läsning

Slope grooming – how it started skiinghistory.org

The Bradley Packer Grader Paved The Way – Colorado Public Radio News

Bradley Packer-Grader, in historical context  – Skiing Heritage

Svenska småbackar – Yxbacken


Pistsmisk deluxe – ner med höften i snön


Historien om telemarkens ädla konst


Text: Gabriella Edebo • 2019-07-26
ArtiklarNostalgiPistUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top