I Sogndals starka skidcommunity är det närapå straffbart att kalla sig local om man inte är infödd sedan tre generationer. Undantag kan dock göras på goda grunder, som när den frekventa besökaren Trygg Lindkjølen hoppar tiometersklippor till plattlandning.

Skidfoto

Bildspecial: Årtiondets bästa februari i Sogndal

Njut och avundas ett bildspecial från när Jacob och Sofia Wester läste väderprognosen rätt och prickade in årtiondets bästa februari i Sogndal.

Text: Jacob & Sofia Wester • 2023-07-26 Uppdaterad 2023-07-26

I Norge, vårt avlånga grannland i väst med världens kanske starkaste toppturskultur, så är det en självklarhet att låta
benen jobba för svängarna.

I Sogndal, beläget någonstans i höjd med Sälen men med betydligt större berg, finns något för alla – oavsett kondition och erfarenhet.

På vissa ställen tar liftarna dig halvvägs upp, som här på Blåfjellet ett stenkast från Sogndal Ski Senter.


Sa vi 700 fallhöjdsmeter? Vän av ordning upplyser lämpligast att Sogndal Ski Senter enbart bjuder på 450 meters fallhöjd.

Här kommer Laussnøekspressen (Lössnöexpressen) till undsättning!

På särskilt snörika dagar i anslutning till helger och lov, erbjuder det lokala bussbolaget löpande busstrafik från riksvägen ett par minuters lekfulla pillow lines nedanför liftanläggningen, vilket även öppnar upp enorma skogsytor på skidsystemets baksida.

Här gäller det att följa med på sociala medier, där skidorten alltid är snabb med att upplysa om huruvida bussen kör eller ej. 


Jacob och den husbåtsboende Oslobon Christoffer Lange stannar längs vägen för att reka en av många naturliga lekparker.

Som på många ställen i Norge är topptursfolket mest ute efter svängar i solen, så klipphopp, hängdrivor och hoppställen förblir ofta orörda.

Den här dagen blev det både fullträffar och faceplants, men med fyrtio centimeter nysnö att landa i kom samtliga hem oskadda.


Christoffer glider bugandes mot kamerorna
efter ännu en lyckad färd i rymdfarkosten.


Christoffer blev under den här resan
känd som “Rakett-kongen”, eller Raketkungen på ren svenska.


Gängåkning i midjedjup puderskog är roligt men snudd på omöjligt att dokumentera ordentligt.

Här studsar filmskaparen och friåkaren Nikolai Schirmer fram vid Jacobs sida och någonstans i snömolnet bakom gömmer sig Krister Kopala på sin snowboard, förmodligen även han i en djup snösprej.

Sofia, som försökte få alla tre synliga på bild, gav upp hoppet efter ett flertal försök, med kamerautrustningen täckt av snö.

Ingen åkare hördes framföra några klagomål.


Det var såklart inte alla raketuppskjutningar som blev till framgångar.

Men med dessa snömängder måste man ju få känna på gränserna lite, och här någonstans, ungefär vid femtonmeterslinjen, blev vår astronaut varse om vad försäsongsträningen räckt till.

Det är inte många gånger per mansålder som skandinaviska fjäll tillåter dylika nedslag utan fysiska men, och efter att ha kollektivt hålilt andan kunde gänget nervöst pusta ut när Christoffer ropat att »det gick greit!«.


Efter de otaliga toppturerna i dalgångarna som omger Sogndal, så är det väldigt skönt att låta benen vila med liftåk i den nära på perfekta Hodlekve-skogen vid Sogndal Ski Senter.

Här droppar du in från toppliften och avnjuter nästan 700 fallhöjdsmeter skogsåkning i strategiskt slyad skog med lagom stora ytor för att ta ut svängarna mellan fjällbjörkarna.

Jacob river av en vänster i bottenlöst puder.Text: Jacob & Sofia Wester • 2023-07-26
ArtiklarNorgeSkidorterFotoJacob WesterNikolai SchirmerNorgeSkandinavienskidfotoSofia Wester SjöbergSogndal

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen