Titta bort om du inte är det minsta sugen våråkning och snart slut på säsongen. Foto: Getty

Idrottspsykologi

Så undviker du postsäsongs-depressionen

Vi tar experthjälp och dyker ner i hur vi skidåkare bör hantera det oundvikliga faktumet att skidsäsongen nångång tar slut.

Text: Tobias Ivarsson • 2024-03-29 Uppdaterad 2024-03-27

Inför skidsäsongen känner många skidåkare ett sug inför den kommande vintern. Pirr i kroppen av förväntningar.

En höstpepp när de andra känner höstdepp av att vi går mot mörkare tider.

Men sen efter en lång vinter, när vårens varmare temperaturer smälter bort snön och markerar slutet på skidsäsongen, är det många skidåkare som känner sig nedstämda och rastlösa.

Vi tog ett snack med Cecilia Åkesdotter, doktor i idrottsvetenskap och idrottspsykologisk rådgivare på GIH, om hur du kan tackla slutet på säsongen.

Cecilia Åkesdotter vet vad som krävs för att vara en lycklig skidåkare, både på och utanför berget.

Vad är det som gör att skidåkare kan känna sig lite tomma på våren?

— De kan känna sig lite nedstämda av att en inte kan göra det man älskar. Att man inte kan känna sin identitet om du kopplar dig själv starkt till skidåkning. Det kan kännas lite frustrerande att man inte själv valt att det ska bli sommar.

För de skidåkare som haft höga förväntningar på säsongen och drömt om en lång säsong men inte hunnit med det önskade antalet skiddagar, eller de som skadat sig tidigt på säsongen, hur kan de tänka?

— Det är viktigt att tänka långsiktigt. Din passion kommer tillbaka nästa säsong. Det är inte slut för alltid. Det kommer ju fler vintrar. Försök att hålla dig hel och frisk över lång tid och träna smart för att hålla hela säsongen – innan den drar i gång. Se de längre perspektiven. Håll dig till gränsen av vad kroppen tål. Kör inte för hårt och håll dig på din nivå. Träna på ett smart sätt så att kroppen håller och kom ihåg att återhämtning är viktigt.

Om skidåkningen har varit en central del av ens identitet och självkänsla, men att den tas bort från en på våren, hur är bästa sättet att återhämta sig mentalt och emotionellt?

— Skidåkning ska inte vara en stress i livet. Det är bra att koppla bort det ibland. Det är bra att aktivt försöka bredda sin identitet. Att du inte bara identifierar dig som en skidåkare. Bredda dina kontakter om du bara hänger med skidåkare eller likasinnade. Det kan vara positivt att man pluggar eller jobbar. Att det finns något annat man kan göra och fokusera på om man är skadad eller säsongen är slut. Hitta gärna en sommarhobby eller aktivitet att göra när säsongen är slut.

Vad kan glada amatörer och skidåkare lära sig från elitidrottare när det kommer till hantering av skador och motgångar inom skidvärlden?

— En del är ju såklart att försöka hålla sig hel och frisk över en lång tid. Som sagt, tänk långsiktigt och träna för att hålla hela säsongen. När man blir äldre och inte kan prestera lika bra är det viktigt att återhämta sig för att hålla. Sen är det bra att påminna sig om att man har haft tur i livet att få hitta något som ger och betyder så mycket som skidåkningen kan göra. Även fast man kanske inte håller samma nivå. Deppa inte ihop för det. Du är fortfarande en skidåkare.


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
Zermatt



Text: Tobias Ivarsson • 2024-03-29
Artiklar23/24Cecilia ÅkesdotterGIHIdrottspsykologiPsykologiSkidåkningSkidsäsongSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen