Smidigare åkning med ny app väntar i Saalbach. Foto: Moritz Ablinger/Saalbach.com

Skidsnack

Skidsnack: Hög lavinrisk och Shiffrin toppade Stenmark

Rekordintresse för skidor, hög lavinrisk i fjällen och Mikaela Shiffrin tog historisk slalomseger. Det är några av rubrikerna i veckans skidsnack.

Text: Anton Furuland • 2022-01-13 Uppdaterad 2022-01-14

Rekordstort intresse för skidor

Ensam i pisten lär bli en allt mer sällsynt företeelse. Foto: Linnea Henriks

Att intresset för skidåkning ökat under coronapandemin har nog inte undgått någon som satt sin fot i närheten av en skidanläggning. Det ser inte ut att avta heller, om man ska tro på statistik som presenteras av Blocket.

Under perioden 10 december 2021 till den 10 januari 2022 har sökningar på Blocket för slalomskidor ökat med hela 93 procent, jämfört med samma period föregående år. Vintersport överlag är riktigt hett och ökade å sin sida med 75 procent.

Vad kan då vara mer passande att tipsa om att Åka Skidors stora skidtest nu finns att läsa helt gratis digitalt här – oavsett om du ska köp sprillans eller beggade lagg.

Personalbrist i Sälen

Trist inledning på 2022 för Tandådalen och resterande av Sälenfjällen. Foto: Axel Adolfsson

I Sälen råder det stor personalbrist vid skidanläggningarna och Skistar har till följd av det tvingats stänga flera butiker, receptioner, caféer och restauranger. Anledningen? Corona spelar såklart in men även andra säsongstypiska sjukdomar som förkylning, influensa, vinterkräksjuka med mera uppger Skistar. Det har därmed lett till att många medarbetare sitter i hushållskarantän enligt myndigheternas riktlinjer,

Det har fört med sig att vissa skidskolelektioner tvingats ställa in men Skistars alla skidområden i Sälen – Lindvallen, Högfjället och Tandådalen/Hundfjället – har däremot öppet som vanligt. Precis som övriga två aktörer i Sälenfjällen – Kläppen och Stöten.

skistar.com, stöten.se, klappen.se för senaste nytt från Dalarna.

Ny app i Saalbach

”Men appen sa ju att vi skulle ditåt”. Foto: Sebastian Marko & Markus-Landauer / Saalbach.com.

För den som irrat bort sig i Saalbach stora skidsystem med 400 kilometer pist ska det nog bli lättare att hitta rätt i vintern. Destinationen har presenterat en ny navigationsapp, Alpin Card Navigator, som ska guida skidåkare runt i området med snabb och enkel orientering.

Appens digitala karta visar skidområdets liftar, alpstugor och sevärdheter som du kan navigera till via karta eller med hjälp av audionavigation.

Alpin Card Navigator laddar du ner gratis för både Android och iOS.

Italien med nya covidrestriktioner

Hårdhandskar för den som vill njuta av Hotel Monterosa i Alagna eller andra italienska skidorter. Foto: Linus Meyer

6 december införde Italien att personer som vill gå på bio, teater eller till exempel fotbollsarenor var tvungna att upp ett så kallt Super Green Pass. Det är ett bevis om att du antingen har vaccinerat dig eller tillfrisknat från coronasmitta – med andra ord har det inte räckt att bara kunna uppvisa ett negativt testresultat för att få beblanda sig på de här aktiviteterna.

Nu har man på grund av den ökade smittotakten valt att utöka Super Green Pass till flera områden och det påverkar dig om du ska åka skidor i landet. Sedan 10 januari gäller kravet även för följande:

  • Kollektivtrafik, flyg, tåg, bussar, spårvagnar and tunnelbana
  • Barer och restauranger (både inomhus och utomhus)
  • Skidliftar
  • Hotel och andra boenden
  • Arenor, swimmingpools, gym, träningsanläggningar
  • Museum, gallerier
  • Casino, spelhallar

Historisk slalomseger för Shiffrin

På tisdagens slalomtävling i österrikiska Schladming, den sista inför OS i Peking, var Mikaela Shiffrin allra snabbast i pisten och det var inte vilken seger som helst. Det här var nämligen slalomseger nummer 47 i världscupen för amerikanskan och med det passerar hon en viss Ingemar som den alpina åkare med flesta antal segrar någonsin i en specifik disciplin.

Stenmarks 46 vinster i storslalom är nu alltså toppade men vi gissar att den ödmjuke västerbottningen precis som vi på Åka Skidor bara är löjligt imponerad av och gläds åt hennes makalösa prestation. Och juste, nämnde vi att Shiffrin bara är 26 år…

Hjälmen av för Shiffrin. Foto: Erich Spiess / ASP / Red Bull Content Pool

Efter regn kommer… snö? (och hög lavinrisk)

I tisdags flaggade vi på Åka Skidor som många andra om det kommande ovädret och de stora mängder nederbörd och snö som väntades. Nu är det då torsdag eftermiddag och någon megadump av lättillgänglig snö kan vi nog i dagsläget utesluta, men fredagen i exempelvis Åre ser åtminstone positivare ut med kyligare grader och annan form på nederbörden. Mycket sämre än det här får vi ju hoppas att det inte kan bli.

Väldigt värt att notera är den HÖGA lavinrisk som råder på grund av den kraftiga nederbörden i kombination med ihållande hårda vinden som varit. Lavinskalan ligger just nu på 4 för samtliga av Lavinprognosers mätstationer och man avråder från vistelse i, eller i närheten av, brantare fjällterräng i allmänhet och i synnerhet kring sluttningar som lutar åt nord via ost till syd.


Text: Anton Furuland • 2022-01-13
NyheterBlocketCovid-19ItalienlavinprognoserMikaela ShiffrinSaalbachSälenskidsnackSkistarTandådalen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen