Nicolas Bijasson testar tyngdlagarna La Clusaz. Foto: Christoffer Sjöström

Frankrike

Experten tipsar – 5 skidpärlor i Frankrike

Sveriges mest beresta Alpexpert Peffe Brzezinski listar sina favoriter i Frankrike – inom 66 kilometers radie från Genève.

Text: Peffe Brzezinski • 2021-12-23 Uppdaterad 2021-12-24

1. La Rosière

Underskattad skidåkning i La Rosière. Foto: La Rosiere – Espace San Bernardo

Tarentaisedalens kanske mest undervärderade skidområde. Med liften till Mont Valaisan når man 2 800 meters höjd och rejält stora ytor. Att man kan kvista över på lunch till Italien gör inte saken sämre, som Lo Riondet där en långlunch inte gör någon besviken. En magnet på den franska sidan heter l’Antigel. Här kan man fika, luncha, fika igen och avrunda dagen och njuta av härlig stämning av bästa sort.


Åkhöjder

1 173-2 641 meter

Pister

150 kilometer fördelat på 78 nedfarter

Liftar

39 stycken

Mer info

larosiere.net

Mer info


2. Sainte Foy Tarentaise

Räkna med lugn och ro i Sainte Foy Tarentaise.

Den hemliga lilla skidorten bland de stora giganterna som ligger mellan Bourg St Maurice och Val d’Isère. Här finns ett fåtal liftar och magisk skidåkning utan folk att bråka med den om. För minnesgoda skidåkare var redan de gamla Fria Radikalerna här och spelade in film en gång i tiden. I grannbyn Miroir ligger en kultkrog som nu drivs i andra generationen, Chez Merie. Den är helt unik med sin bohemiska inredning och gudomliga mat.


Åkhöjder

1 550-2 620 meter

Pister

35 kilometer fördelat på 25 nedfarter

Liftar

6 stycken

Mer info

saintefoy-tarentaise.com


3. La Clusaz

Legenden Candide Thovex på hemmaplan i La Clusaz. Foto: Christoffer Sjöström

Orten är främst känd för sina duktiga (och sjövilda) fri- och puckelåkare, bland de mest namnkunniga finns Edgar Grospiron och Candide Thovex. Den sistnämnde har spelat in otaliga edits där han slaktar berget La Balme på alla möjliga och omöjliga sätt, filmer som setts av miljontals skidåkare över hela världen. Nu behöver du förstås inte heta Candide för att kunna njuta av La Clusaz fina åkning i alla väderstreck. Numera ingår även grannbyn Le Grand Bornand i liftkortet. 

Orten är också känd för sina ostar. Här görs bland annat den lätt stinkande osten Reblochon som ingår i de franska Alpernas mest populära maträtt, Tartiflette.

La Clusaz är en gullig by med mängder med härliga krogar, barer och affärer. Ett mysigt hotel vid liften är Les Ecureuils och bästa lunchen i backen äter du på La Bournerie strax ovanför Chatillon.


Åkhöjder

1 100-2 600 meter

Pister

84 kilometer fördelat på 84 nedfarter

Liftar

49 stycken

Mer info

laclusaz.com


4. Les Arcs

Djupdykning i Les Arcs. Foto: Alex Lange

Här finns stor åkning av yppersta märke som är bland det bättre Alperna har att uppbringa ända upp till 3 199 meter över havsytan. Men här finns också några hemliga krogar. Den hemligaste ligger i grannbyn Vallandry dit du tar dig genom att hålla skiers left genom den underbara lärkskogen. Du kan inte komma fel ty den gröna pisten med det käcka namnet Route des espagnols utgör den nedersta skidvägen…

Krogen heter La Bergerie de Raphaël och ligger strax ovanför byn Vallandry.

Mer info

lesarcs.com


Åkhöjder

1 600-3 226 meter

Pister

200 kilometer fördelat på 122 nedfarter

Liftar

53 stycken

Mer info

lesarcs.com


5. La Plagne

Skidbuffe i La Plagne. Foto: Elina Sirparanta

Egentligen består La Plagne av tio olika skidorter på olika höjd och det tar en stund att förstå hur de förhåller sig till varandra. En underbar och lättillgänglig tur går från toppen av sittliften Becoin och i liftens förlängning hamnar du i en dal utan liftar och folk. Åk ner i dalen och följ bäcken och du kommer ut vid La Roche strax nedanför La Plagne 1800.

För lunch rekommenderar jag Le Forperet strax ovanför Montalbert. La Spatule är kanske bästa och minsta krogen i hela La Plagne som ligger lite gömd i Les Hameaux La Plagne Village.Åkhöjder

1 250-3 250 meter

Pister

210 kilometer fördelat på 136 nedfarter

Liftar

75 stycken

Mer info

la-plagne.com


Text: Peffe Brzezinski • 2021-12-23
FrankrikeCandide ThovexFrankrikeLa ClusazLa PlagneLa RosièreLes ArcsSainte Foy Tarentaise

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen