Scrolla ner för att rösta på denna fantastiska bild tagen av Daniel Bernstål i fototävlingen X Games Zoom.

Artiklar

Skidsnack v3 – Kåbdalis lockar med gratis boende

Här har vi nyhetsdelen av veckans fullmatade #Skidsnack! Kris och kaos i Tärna och Crystal Mountain, veckans snopna fail, viral followcam och mycket mer.

Text: Gabriella Edebo • 2020-01-19 Uppdaterad 2020-01-19

Veckans filmer hittar du separat

Det blev en fullspäckad vecka i skidvärlden med många filmsläpp och massor av nyheter, så denna veckas #skidsnack blir uppdelat i två: en sammanställning av veckans bästa filmer och en med nyheter och andra händelser. Du hittar filmdelen här.

Skidsnack v3 – Veckans filmer

Mastersklass på NM

Är du över 40 år och sugen på att plocka hem en titel som nordisk mästare i friåkning? Du har du chansen nu eftersom NM / Scandinavian Big Mountain Championships till vårens tävling 4-6 maj infört en ny masters-klass öppen för alla från 40 år och uppåt. Alla klasser (dam/herr i alpint, snowboard och telemark) med minst fyra deltagare kommer att räknas som en egen kategori. Missa inte heller att det i år kostar med att anmäla sig tätt inpå (efter den 15 mars), så anmäl dig i tid på bigmountain.se

Hur fake är instagram?

Årebaserade filmaren Marcus Ahlström visar en kreativ vinkling på att ta allt på internet med en gnutta salt. 

Rydén går viral

Det här är dock inte fejk, bara lite spejsat filmat med en 360-kamera när Alexander Rydén filmar Henke Windstedt som dundrar ner i överljudshastighet (strax innan) åtta i åttan i Åre. Klippet på sociala medier har fått vansinnigt många views och kommentarer senaste veckan. 

Luleås railarena tillbaka

Luleå Tekniska Universitet har tillslut fått tillbaka sin railarena efter några års frånvaro på grund av ombygnationer på campus. Så nu blir det återigen åka av mellan lektionerna. Det ska såklart firas med ett klassiskt railjam, tävling, grillat tilltugg och gött häng fredagen den 31 januari.

Bo gratis i Kåbdalis

Kådbalis har testat ett nytt koncept för att locka besökare till den lilla skidorten där de lockar med gratis boende i samband med att man bokar liftkort för två personer i två dagar. Håll utkik på deras facebooksida nedan om erbjudandet kommer att gälla under någon helg framöver igen.


Succé på Ungdoms-OS i Lausanne

Totalt fyra medaljer varav tre guld i alpint och ett brons i slopestyle till Jennie-Lee Burmansson blev det under Ungdoms OS i Lausanne.

Lavinprognoser är igång i norr

Sedan i torsdags finns det nu lavinprognoser även för de nordligaste prognosområdena kring Riksgränsen, Abisko och Björkliden. Du hittar det såklart på lavinprognoser.se.

   

ISPO Gold Award till Spektrum

Goggleföretaget med Årebas Spektrum har tilldelats ett Gold Award från ISPO för sin nya modell Östra som är framtagen i växtbaserade material.

Skidsnack v3 - Kåbdalis lockar med gratis boende

Kaos i Crystal 

Crystal Mountain strax öster om Seattle i USA slutar sälja dagkort på helger. Den drastiska åtgärden införs på grund av allt för stora mängder besökare på helger den senaste tiden som framförallt resulterat i att parkeringarna fyllts till bredden och folk som anlänt för sent snopet nog fått vända om och åka hem igen. Dagkort kommer fortfarande gå att köpa online i förväg, och innehavare av säsongskort eller Epic Pass (skidorten köptes upp av Vail Resorts inför denna säsong vilket bidragit till det ökade antalet besökare) kommer fortfarande vara välkomna på helger.  

Veckans fail

Det går inge vidare för Argentinaren Christian Simari som startade sist i en tävling förra veckan och tvingades avbryta eftersom funktionärer som trodde tävlingen var över befann sig i banan. När det i veckan var dags för nästa tävling gick det åt skogen direkt i starten istället. Se filmen på SVT.

Skidsnack v3 - Kåbdalis lockar med gratis boende

Tärnaby skidgymnasium i kris

Kommunen i Storuman ska spara in på kostnader och det finns risk att det alpina skidgymnasiet kommer att läggas ner. Tärnaby är hem för Tärna IK Fjällvinden som är världens i särklass mest framgångsrika alpina klubb och många argumenterar för att skidgymnasiet är en stor del av kulturen och identiteten i bygden. Läs mer i en debattartikel från en av lokalpolitikerna Hans-Peter Carlson publicerad i Västerbottens-Kuriren här.

The Blondes börjar filma med MSP

Efter massiv kritik kring sin senaste långfilm verkar det som att Matchstick Productions (som inte hade med en enda tjej bland åkarna) har tagit sig i kragen och rekryterat fler grymma brudar till sitt stall. Det Revelstoke-baserade gänget “The Blodes” som består av norska Tonje Kvivik och kanadensarna Emily Childs och Janelle Yip kommer att filma med MSP de kommande veckorna.

Rösta på Bernstål i X Games

Rösta svenskt i fototävlingen X Games Zoom där Daniel Bernstål är i final med en bild från Kläppen med Sven Thorgren som åkare. Rösta här fram tills söndag den 26 januari.

Skidsnack v3 - Kåbdalis lockar med gratis boende

Många svenskar uttagna till X Games

När vi ändå är inne på X Games så passar vi på att nämna att det blir en stor andel svenskar under årets tävlingar i Aspen nästa vecka 23-26 januari. Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Magnus Granér, Pär Hägglund, Oliwer Magnusson och Sven Thorgren (snowboard). Tyvärr ingen inbjudan till Jennie-Lee Burmansson i nuläget men hon har ju varit borta med en knäskada i nästan två år. 

Lovisa Rosengren börjar vlogga

En av landets snabbast stigande stjärnor på friåkningshimlen har sparkat igång en vlog. 10 avsnitt från säsongens upptåg är planen, filmat på egen hand med enkla medel för en ärlig och personlig vinkel, och med redigeringshjälp från Albin Hag (som tillsammans med Felix Lundin startat youtube-kanalen Shredfest). I det första avsnittet får vi hänga med en dag i Chamonix tillsammans med den råa bergsguiden och brantåkaren Johanna Stålnacke. 
Du hittar denna och alla andra filmer i Skidsnack v3 – veckans filmer.

K2 Disruption Cup

I veckan körde K2 ett sort skicross-liknande event i Österrike med många av sina teamåkare på plats. Jippot var för att lansera K2s nya pistskida “Disruption” som kommer till nästa år, och vi nosade reda på några bilder via skärmdump på instagramstories:

Skidsnack v3 - Kåbdalis lockar med gratis boende
Skärmdump från instagram.

Skidsnack v3 – Veckans filmer


Nytt från Blizzard inför 2021 – gör om testvinnare


Skidsnack v2 – Världens bästa snö & egen lift på tomten


Text: Gabriella Edebo • 2020-01-19
ArtiklarExtrem-NMK2Scandinavian Big Mountain ChampionshipsskidsnackTärnabyX-Games

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top