Kaj Zackrisson njuter av stora ytor. Foto: Christoffer Sjöström

Schweiz

Världens bästa skidåkning: Verbier

Verbier
 levererar några av världens bästa offpiståk i kombination med lyx och flärd i en kosmopolitisk bergsby, mitt i ett gigantiskt skidområde.

Text: Gabriella Edebo • 2018-09-13 Uppdaterad 2022-02-08

En av Alpernas glassigaste skidorter har betydligt mer att erbjuda än pälskragar och femstjärniga hotell. Som en del av 4 Vallées ger liftkortet tillgång till det största liftsystemet i Schweiz som har allt från nybörjarvänliga pister till offpiståkning i världsklass.

De Fyra Dalarna består av orterna Verbier inklusive de anslutande mindre områdena La Tzoumaz och Bruson tillsammans med Nendaz, Veysonnaz och Thyon. Totalt stoltserar området med hela 95 liftar, 118 pister och över 400 kilometer åkning mellan 1 103 och 3 300 meters höjd.

Ruben Östlund fattade att något stort var på gång.


Några av världens bästa och mest lättillgängliga offpiståk finns i Verbier och ofta kan du hitta kallsnö även långt efter snöfall uppe på Mont Fort. För den äventyrliga skidåkaren finns det spännande rännor en kort men luftig hajk från toppen av Mt Gelé och gott om fina toppturer med hyttor att övernatta på. Dessutom finns det mytomspunna Bec de Rosses, som årligen agerar arena för finalen av Freeride World Tour, att beskåda från en av Verbiers många uteserveringar. På baksidan av Bec’s branta och överjävligt klippiga nordsida gömmer sig ett av Alpernas fetaste åk med perfekt lutning i 2 100 fallhöjdsmeter hela vägen ner till byn Lortier.

Världens bästa skidåkning: Verbier
David Kantermo vet var man hittar den bästa skogsåkningen i Bruson. Foto: Christoffer Sjöström

På andra sidan dalgången gömmer sig magisk skogsåkning i lilla och halvt bortglömda Bruson. Åt andra hållet i Nendaz finns flera bra och mindre befolkade puderåk och ännu längre bort i Veysonnaz och Thyon håller generellt sett fler barnfamiljer till. Det är ett dagsprojekt att ta sig dit från Verbier men här väntar både mängder av orörda friåkningsytor och en av Alpernas roligaste pister att bränna ner för. Piste de L’Ours, björnens pist, är en störtloppsbacke i världscupsklass med böljande terräng som tar kål på vilka pansarlår som helst.

Verbier är ett populärt resmål för celebriteter, svenska kungligheter och vanligt folk med en ovanligt fet plånbok, men inklämda i små lägenheter eller i ett fallfärdigt chalet kan man även hitta en stor andel av det svenska säsongarfenomenet. Insidertips från dessa rutinerade svenskar skvallrar om att afterskin på välkända Pub Mont Fort är för turister, det är till Le Fer á Cheval som locals söker sig för riktigt bra drag. Är du däremot mer på humör för en champagnedusch så är Le Rouge något för dig.

Marte Tveten utforskar den stora terrängen i Verbier. Foto: Anton Enerlöv

Om du nu befinner dig i en av Alpernas populäraste skidorter på en puderdag, eller om det helt enkelt råkar vara högsäsong, så se då till att vara vid Medrans dalstation innan alla skidskolegrupper anländer och totalt kaos utbryter klockan 08:45. Eller ta bussen upp till Le Carrefour och glid över till ”Majonäsen”, alltså sittliften Le Mayentzet, och vips så har du lifehackat dig förbi morgonrusningen. Alternativet annars är att vässa armbågarna och lämna moralen för att mosa småbarn hemma. Eller ta en ordentlig sovmorgon och låt magen återhämta sig från gårdagens ostfrenesi efter fondue och ett obligatoriskt besök på ”Katzenhütte” (heter egentligen Le Namasté) från den klassiska filmen Snowroller som spelades in här i Verpan.

Världens bästa skidåkning: Verbier
En av Alpernas glassigaste byar. Foto: Christoffer Sjöström

Verbier | Schweiz

Ät

Le Caveau

Drick

Le Fer à Cheval

Bo

Hôtel les Chamois

Åk

Bananen på Mont Gelé

Info

verbier.com


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
ZermattText: Gabriella Edebo • 2018-09-13
SchweizVärldens Bästa SkidåkningSchweizVärldens bästa skidåkningVerbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen