Boa är det nya svarta. Foto: Niclas Sjögren

Utrustning

Test: 3 pjäxor med BOA-spännen

BOA-systemet är det nya svarta bland skidpjäxor. Vi har testat tre par – och gillar vad vi ser.

Text: Niclas Sjögren • 2023-10-20 Uppdaterad 2023-10-20

Snowboardåkare, toppturare och cyklister känner säkert redan till BOA-systemet. Det vill säga det finurliga sättet att spänna en sko med vajer och vred istället för skosnöre eller spännen.

BOA har funnits på till exempel snowboardskor sedan det innovativa företaget drog igång 2001 i Klippiga bergen.

Nu är det alltså dags för fler utförsåkare att lära sig skruva till passformen.

I ärlighetens namn var undertecknad något skeptisk till branschens hype när det gäller BOA som den största nyheten sen stålkanten ungefär.

»Kejsarens nya kläder« liksom. Men. Sen testade vi ett par olika varianter (i Japan av alla ställen) och jag fick radikalt ändra åsikt.

Okej, BOA kanske inte kommer att helt revolutionera skidåkningen men att det är en viktig innovation råder ingen tvekan om. Inte minst för oss som har svåra fötter.

Vi har skidat med pjäxor från både K2:s och Salomons kommande modeller för nästa säsong och kan bara säga att vi gillar dessa. Mycket.

Med det inte sagt att det är på alla sätt överlägset den gamla spännteknologin.

Tydligaste fördelen, eventuellt den enda, med gamla systemet är att det är ganska smidigt att spänna upp ett spänne, låta bygeln sitta kvar i rätt läge och sen blixtsnabbt spänna exakt som det var förut.

Men det är också typ den enda fördelen om man nu råkar vara lite racingkonservativ.

Salomons nyhet på Boa-fronten.

I övrigt upplevde vi att passformen förbättras med BOA-systemet. Detta eftersom vajern som drar åt pjäxan inte begränsas till enbart där fästena sitter.

Det känns som att ytterskalet bättre omfamnar foten än med spännen. Dessutom kan man spänna exakt så hårt man vill (branschen kallar det »mikrojusterbarhet«) – vilket inte funkar med traditionella spännen.

Jag upplevde bättre komfort, färre punkter som tryckte och exaktare passform. Både för K2- och Salomonpjäxorna. Med nya BOA Alpin-systemet kan du också lätta på trycket genom att skruva upp vredet.

Tidigare kunde man bara släppa helt eller inte alls på vajern vilket innebar att man fick »börja om« när man skulle spänna igen.

På touringpjäxor funkar det gamla systemet utmärkt men även där kommer det att funka ännu bättre med BOA Alpin.BOA – så funkar det

Ett vred spänner en vajer som drar ihop ytterskalet.

Vill du släppa spänningen vrider du bara tillbaka vredet (BOA Alpin). Vill du helt släppa spänningen drar du ut vredet.

Ska du spänna igen trycker du in vredet och snurrar det. På K2:s pjäxa kunde vi även testa innersko med det nya BOA-systemet. Win, win säger vi.

K2 Mindbender BOA Alpine 

I och med att BOA-systemet sitter även på innerskon på Mindbender-modellen får man liksom grädde på moset om man gillar BOA-vridet istället för att knyta eller dra spännen.

Vi turade en del men liftåkte lite mer och trivdes svinbra hela tiden i denna innovativa sko. K2 har gjort hemläxan och levererar en ny modell som vi inte kunde hitta några barnsjukdomar på. 2023/24-modell.


Salomon S/Pro Supra BOA Alpine 120 

Svinbra passform och bra möjlighet att exakt bestämma spänningen mot foten. Ytterskalet dras ihop på en jämnare sätt än med tidigare två spännen känns det som. Gissningsvis har ingenjörerna på utvecklingsavdelningen lagt ner mycket tid på att anpassa de nya skalen till BOA-systemet. (2023/24-modell)

Salomon S/Lab Mtn Summit BOA 

2022/2023-modell. Här får man hålla till godo med det »gamla« systemet (som inte är speciellt gammalt).
Skillnaden mot det senaste BOA-systemet är att du inte kan släppa bara lite på spänningen utan vill du lätta på trycket mot foten drar du vredet och så lossar vajertrycket helt.

Detta är i och för sig ett ickeproblem i och med att man sällan behöver justera en randopjäxa på det sättet. Tycker vi.

Även om du föredrar spännen men gillar idén att en vajer drar åt runt foten finns innovativa pjäxor för dig. Kolla Nordicas system på deras nya Unlimited-linje.

Här spänner du med spännen men det är en vajerkonstruktion (Nordicas egen) som spänner åt runt foten.

Unlimited är en hybridpjäxa för både all mountain och alpin turåkning. Modellen har Nordicas eget vajersystem och man knäpper enkelt hela underdelen med nedersta spännet.

Denna har vi enbart snabbtestat men det funkar utmärkt.


Text: Niclas Sjögren • 2023-10-20
ArtiklarPrylarBOAK2PjäxorPrylarSalomonSupra BoaTestUtrustning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen