Foto: Skistar

Sverige

Skistars 2030 vision – kabinbanan ska ersättas av gondol

Skistar har presenterat sina framtidsvisioner till 2030. Det inkluderar bland annat vad som ska hända med kabinbanan i Åre.

Text: Anton Furuland • 2022-10-27 Uppdaterad 2022-10-27

Skistar gick ut under onsdagen ut med sina visioner till och med 2030, gällande samtliga destinationer. Och det är en hel del på gång, mycket känt sen tidigare förvisso men nu också bekfräftat.

Framför allt att kabinbanan i Åre kommer rivas. Ersättaren blir en ny gondolbana som är tänkt att starta vid Timmerstugan, ha en mellanstation där Hummelliften slutar för att sen gå vidare till Kabin berg på toppen. Andra förändringar på g är ju att WC-liften i Åre till vintern ersätts av en sexstolslift, samt att Vemdalen ska få ett helnytt skidområde. Bland annat.

Nedan är vad som enligt Skistars egna ord är att förvänta sig fram till 2030:

Sälen: I Lindvallen är planen att bland annat utveckla lift- och pistområdet runt Söderåsen samt vid Experium. Vid Norrbackarna i östra Tandådalen finns planer på ett nytt område med lift, nedfarter och boende och intill Trolldalen i Hundfjället skisser på flera nya liftar och nedfarter.


Vemdalen: I Klyftberget finns planer på ett helt nytt skidområde i direkt anslutning till Skalspasset i Vemdalsskalet. Dessutom vill man utveckla ytterligare ett nytt område i Vemdalsskalet, Hovde Syd, med nya nedfarter och liftar.


Åre: I centrala Åre planeras för att ersätta kabinbanan med en Skutgondol och i högzon planeras för en ersättning av den tidigare 1000-metersliften. Fler liftar vill SkiStar utveckla i Sadeln för att knyta ihop Åre Björnen med centrala Åre och väster om VM8:an är planen en ny sexstolslift samt att utveckla fler liftar och nedfarter i Rödkullen. Det finns även planer för nya bomöjligheter så att fler ska ha möjlighet att bo lift- och backnära, bland annat genom en ny lodge vid VM8:an.


Trysil: I Trysil finns planer på en ny lift från Eventyr till Hesten och både vid Radisson Mountain resort-hotellet i Fageråsen och i Vihammerskogen planeras för en ny lift.


SkiStar Hemsedal: I Hemsedal planeras en ny sexstolslift från SkiStar Lodge och utvecklingen av ett helt nytt skidområde, Røggelia. Det nya området kommer att fördubbla destinationens kapacitet. Dessutom planeras för en ny lift vid Sentrumsløypa som ska knyta samman Hemsedal centrum med skidområdet.


Tidsplanen för när gamla klassiska kabinbanan rivs och ersätts av nya skutgondolen är dock inte klart ännu.


Text: Anton Furuland • 2022-10-27
NyheterÅreHammarbybackenHemsedalLiftLiftarNorgeSkistarSverigeVemdalen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen