Köpguide för topptur
Foto: Mattias Fredriksson

Köpguide för topptur

Åka Skidor har sammanställt en lista med all info du behöver inför köpet av nya eller begagnade prylar för topptur.

Vilken utrustning behöver jag för topptur och hur ska jag veta vad jag borde köpa? Vi har sammanställt all information du kan tänkas behöva efter åratal av tester, guider och prylnörderi här nedan.

HUR LÄTT ÄR RÄTT?

Generellt sett lyder regeln "ju lättare uppför, desto vobbligare utför" så beroende på hur du prioriterar så välj skidor och viktklass därefter. Mycket har dock hänt i denna kategori bara de senaste åren så dagens halvlätta toppturslagg är betydligt bättre än för några år sedan. 

Nedan artikel guidar dig till vilken kategori och viktklass just du ska sikta på, och bra saker att tänka på för att samspelet mellan skida, bindning och pjäxa ska bli optimalt. 

SKIDOR

Om du ska gå främst på många och långa toppturer så välj en renodlad topptursskida. Om du vill kunna åka lift och gå på topptur utan att tumma på skidans prestation utför så välj en allmountain eller friåkningsskida med gåkompatibel bindning. Du hittar Sveriges (och ett av världens) största och mest utförliga skidtest i Åka Skidors Prylguide som går att läsa online, men nedan ligger vinnarna av 2020 års skidtest i varje kategori. 

PJÄXOR

Dagens toppturspjäxor är riktigt bra så du kan lugnt köpa dig ett par med gåläge och tech-inserts utan att känna att du gör ett massivt tapp av prestanda utför. Dock bör du inte förvänta dig samma stenhård flex som en racepjäxa kan tillgodose men tro oss, du vill inte gå på topptur i ett par stenhårda och astunga racepjux ändå. Det är smärtsamt. Och ja vi har envisats med att göra det allt för mycket själva för att veta säkert. 

BINDNINGAR

Low-tech, high-tech, Shift, Kingpin? Vilken binding ska jag satsa på egentligen? Kika igenom nedan artiklar för tester och jämförelser. 

Foto: Mattias Fredriksson

STIGHUDAR

Även här finns en uppsjö av olika varianter, material, klister, fästen och så vidare. Läs nedan köpguide och skötselråd så kommer dina hudar att hålla länge. 

ÖVRIGT

Stavar välj ett par relativt lätta, gärna med teleskopfunktion och grepp som går långt ner på staven.

Ryggsäck en hyfsat lätt ryggsäck med möjlighet att fästa skidor, hjälm och isyxa på är att föredra, men som fortfarande sitter bra på ryggen. Omkring 30 liter brukar vara lagom för dagsturer. Spana in taggen #ryggsäckar för tester.

Solbrillor ju snabbare desto bättre och hippare, se en drös exempel här

Goggles med lins som funkar för rådande ljusförhållanden och/eller snabbt skiftande sådana. Test av goggles med lins för flatljus hittar du här.

Lavinutrustning transceiver, spade och sond är obligatoriskt. Komplettera kanske med en lavinrygga.

Skalkläder och förstärkningsplagg. Läs tester här.

Underställ i ull är varmt och skönt även om det blir fuktigt men kan bli lite väl varmt på våren då ett tunnare i exempelvis polyester kan vara skönt istället.

GLÖM INTE:

Första hjälpen-kit anpassat för utflykten
Solkräm för när solen tittar fram och steker näsan din
Vatten & snacks/mat i lite större mängd än du tror att du behöver 
Extra kläder i form av varma vantar, puffjacka och kanske dun/isolerings-shorts med zip.
Pannlampa med fräscha batterier
Multitool för att laga det som pajar
Skistraps för att laga det som pajar och fästa skidor och annat på ryggan
Vett och bergsetikett som alltid. Se till att träna och fräscha upp kunskaperna regelbundet 
Kolla lavinprognosen innan du get dig ut

OCH SLUTLIGEN: 

25 tips som hjälper dig till toppen.

Läs på om säkerhet: #Bergskunskap

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!