Blir skidåkning i Skandinavien bättre än så här? Per Jonsson funderar över livets stora frågor i Narvik. Foto: Markus Alatalo

Artiklar

Åka Skidor listar: Här ligger snön fortfarande djup

Hurra! Vintern håller greppet om Nordkalotten. Flera av Skandinaviens främsta skidorter är snöparadis just nu. Dessutom är vårvintern toppturernas högtid. Snön ligger djup och solen står extra högt. Åka Skidor har samlat favoritdestinationerna som har massor med snö, pryltips samt viktiga säkerhetstips för säkert turande.

Text: Mattias Björklund • 2017-04-10 Uppdaterad 2017-04-10

Det är en bit in i maj men det finns fortfarande massor med snö och skidåkning i världsklass att göra i Skandinavien. Här har vi samlat topptursfavoriter i Skandinavien, guider till prylarna för lätt skidåkning och – inte minst – ger säkerhetstips för säker skidåkning under vårvintern.

Snödjup just nu i terrängen: 145 cm. Liftarna har stängt men snön är toppen kring Björkliden just nu. Från Björklidens station går det dessutom fint att tura, åka bandvagn eller skoter till Låktatjåkko fjällstation, stationen som i förra veckan praktiskt tagit snöade in. Se filmen här! 

TOPPENFÖRUTSÄTTNINGAR VID RIKSGRÄNSEN

Snödjup just nu i terrängen: 210 cm. Vi vet. Den senaste veckan har vi tjatat om fantastiska Gränsen, men skidorten vid Malmbanan tål att lyftas fram just nu. Det är rekordmycket snö i Riksgränsen, drygt två meter i terrängen och snart avgörs NM, världens äldsta friåkningstävling. Åk upp och njut själv eller inspireras av de bästa i världen. Men lova att åka!

Toppturande vid Storulvån är unikt. Helt nära finns Getryggen, Snasahögarna, Tvåråklumparna och flera andra dryga 1000-meterstoppar inom räckhåll. Och området har fortfarande mycekt snö. Dock är Storulvåns fjällstation stängd. En anldnign är bland annat att det är mycket renar och renfödslar just nu i området. Så väljer man att åka vid Storulvån så gäller det att ta stor hänsyn till renarnas familjeliv helt enkelt.  

TÄNNDALEN – HÄRJEDALENS PÄRLA

Snödjup just nu i terrängen: 74 cm. Tänndalen i Funäsfjällen, Härjedalen, har fyra öppna liftar och fortfarande fint med snö i terrängen. De seanste säsongerna har Tänndalen satsat hårt på friåkning vilket bland annat utmynnat i området Freeriding paradise vilket säger säg själv hur kul det kan vara att åka skidor i Härjedalen.

Även om liftarna stängt för säsongen i Åres system ligger snön kvar. Möjligheterna på berget är oändliga, låt vdret bestämma. Ullådalen, Rödkullen eller varför inte en toppsatsning mot Skutans 1420 meter över havet när solen spricker fram.

Scrolla vidare för norska skidorter med mycket snö!

Åka Skidor listar: Här ligger snön fortfarande djup
Ski & sail på Lofoten. Foto: Torbjörn Buvarp

Sail & Ski är ingenting annat än ren skidmagi. Dessutom miljöklokt. Åka Skidor tog segelbåten till toppturerna på Lofoten i Norge. På mäktiga berg som reser sig rakt upp ur det iskalla havet.

LYNGEN – PARADISET NORR OM POLCIRKELN

Snödjup just nu i terrängen: 301 cm. Lynniga Lyngen kan vara en lyckträff eller mardröm, så är det med skidåkning norr om polcirkeln. Följ med på magiska skidäventyr i Norges mest storslagna fjällpanorama.

Snödjup just nu i terrängen: 70 cm. Av många ansett som norra Europas bästa skidåkning. Till Narvik tar du dig smidigt med nattåg från hela Sverige. Via fina topptursorterna Abisko och Riksgränsen.

Snödjup just nu i terrängen: 180 cm. På Norges västkust ligger en liten skidpärla er att vara platsen att vara för rejäla puderdump i Skandinavien.

Åka Skidor listar: Här ligger snön fortfarande djup
Topptursprylar

16 LÄTTVIKTIGA PRYLAR FÖR TOPPTURAREN

Våren är högsäsong för toppturer, både i Skandinavien och Alperna. Åka Skidor har kikat på prylarna som gör din tur lättare, i dubbel bemärkelse.

Åka Skidor listar: Här ligger snön fortfarande djup
Greg Hill vet hur man hittar snö hela året. Foto: Bruno Long/Suunto

VÅRSKIDÅKNING – EN BRUKSANVISNING

Det här är Åka Skidors överlevnadsguide i sex steg för vårens tveklöst skönaste svängar.

TOPPTURSKUNGENS 10 BÄSTA TIPS

Kanadensaren Greg Hill slog 2010 världsrekord med att gå två miljoner höjdfot, 609 600 höjdmeter, under ett kalenderår. Det han inte vet om toppturer är inte värt att veta. Här delar han med sig av sina bästa tips för att bli en bättre och säkrare skidbestigare.

Och när du är ute på tur, tumma aldrig på säkerheten! Här hittar du viktig information från Naturvårdsverket om hur du kollar av väderförhållanden och snösäkerheten innan du sticker iväg.

Med mycket snö i terräng kommer ökad försiktighet. Kunskap är allt när du rör dig i lavinterräng. Naturvårdsverket drar sitt strå till stacken för säker skidåkning med dagliga lavinprognoser för tre av fjällens mest populära områden.

Test: topptursbindningar


Toppturstyper – vilken är du?


Vårvinter i väst


Text: Mattias Björklund • 2017-04-10
ArtiklarSkidorterAbiskoAndermattEngelbergLofotenLyngenNarvikRiksgränsenTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen