Niklas Karlström i Niseko, Japan. Foto: Mattias Fredriksson

Puder

Skidvärldens bästa puderåkning

Pudersnö är, för den verklige sökaren, alltid en gåva, ofta en lyx – men mest av allt, en livsnödvändighet. De här platserna tycker vi sticker ut.

Text: Leslie Anthony • 2022-07-05 Uppdaterad 2022-07-05

1. Schweiziska Alperna

Johan Jonsson i Andermatt. Foto: Oskar Enander

Plats

Engelberg och Andermatt

Puderproducent

Perfekt positionerade i sina respektive lägen i de schweiziska Alperna och välsignade med hög höjd, dessa bägge orter penslas med snöväder från alla riktningar.

Terräng

Engelberg är likt en rysk babushkadocka för en skidåkare, för vart du än vänder blicken avslöjar sig ännu en klump med gömd terräng – glaciärer, korridorer, rännor, skog och världens kanske finaste puderåk; Laub i Engelberg.

Andermatt, som även är sammanlänkat med Sedrun och Disentis är även det ett paradis för friåkare, med en mängd intressanta offpiståk.2. Norra Kaskadbergen, Pacific Northwest, USA

Adam Ü i Mt Baker, USA. Foto: Oskar Enander

Plats

Mt. Baker, Washington,

Puderproducent

De största och värsta, fuktladdade stormarna från Stilla havet kanaliseras in genom Pugetsundet vid Washingtons kustlinje, och rakt in mot området vid de glaciärklädda bergen Mt Baker och Mt Shuksan, stannar upp och släpper sin last. Skidorten Mt Baker har det högsta genomsnittliga snöfallet av samtliga skidorter i Nordamerika (16,3 meter per år) och ståtar med världsrekordet för det högsta sammanlagda snöfallet under en vinter – 29 meter, säsongen 1998/1999. 

Terräng

Mt Baker är ett komplext ställe, med skogsterräng, mängder med rollovers och högalpin terräng i en vild mix – speciellt i området som du når via hajken upp mot Mt Shuksan.3. Österrikiska Alperna

Tobias Liljeroth trivs i St Anton. Foto: Mattias Fredriksson

Plats

St Anton am Arlberg

Puderproducent

Stuben, i utkanten av Arlbergs skidområde, är Europas snöigaste skidort. Den ligger tillräckligt långt borta från Medelhavet för att undvika dess modererande effekter, men tillräckligt nära för att mjölka fuktighet från det och till fullo utnyttja köldfronter som kommer in från norra Europa. 

Terräng

Högalpina berg i all oändlighet, stora glaciärer och en liten del av det mesta annat. Här finns fabelaktiga toppturer med långa, lyxiga puderåk i backcountryn mellan de olika skidorterna i området.4. Hokkaido, Japan

Moa Wärvik droppar in med Mount Yōtei i fonden. Foto: Mattias Fredriksson

Plats

Niseko och Rusutsu

Puderproducent

Iskalla vindar från Sibirien som rör sig tvärs över de Japanska och Ochotska haven (förr kallat Hokkai, Nordsjön) även när de lokala vädersystemen – som hänger kvar merparten av vintrarna – böljar ut mot havet.

Terräng

Flera olika skidorter som ligger på både aktiva och forntida vulkaner. Deras generella lutning må inte vara superbrant, men de ståtar med mängder av branta sidosluttningar och snöfångande bowler. Och framförallt, fantastisk skidåkning mellan lövträd med så perfekt avstånd mellan varandra att det går att köra lastbil mellan dem.5. Norges västkust

Åsmund Thorsen gräver ner sig i Sogndal. Foto: Mattias Fredriksson

Geografiskt område

Norges västkust

Plats

Sogndal (i söder) och Ålesund/Sunnmörsalperna (i norr)

Puderproducent

Nordatlanten, där den varma Golfströmmen på sin väg norrut krockar med arktiska luftmassor på väg söderut och på så sätt skapar snöig magi.

Terräng

Allt du någonsin drömt om, från glaciärtäckt högalpin terräng till galet långa rännor, till riktigt bra skogsåkning, och överallt offpist i massor.


Läs mer om skidåkning i Norge:

Unika toppturer på Lofoten
Arctic Haute Route
6. Wasatchbergen, Utah, USA

Henrik Windstedt i Alta, USA. Foto: Oskar Enander

Plats

Little Cottonwood Canyon, med skidorterna Alta och Snowbird

Puderproducent

Vädersystem från Stilla havet som kommer in från Kaliforniens kust suger upp fuktighet från Stora Saltsjön (som är för salt för att frysa till is på vintern) och skapar orografisk nederbörd när den fuktiga luften pressas upp i mötet med Wasatchbergen, kyls av och släpper sin last av 12–14 meter per vinter av det lättaste pudret i världen.

Terräng

Alta och Snowbird innehåller mer eller mindre allt du kan tänka dig behöva för att åka skidor i puder. Stora bowler, bergsryggar, rännor, skogsgläntor och helt fantastisk backcountryterräng – som dessutom går att länka ihop till flera andra skidorter i Utah.7. Interior British Columbia, Kanada

Leah Evans tar för sig av Revelstokes puder. Foto: Mattias Fredriksson

Plats

Så många skidorter, cat- och heliskioperatörer att det inte finns plats här. Men ok, Revelstoke är den perfekta utgångspunkten.

Puderproducent

Energiska stormar från Stilla havet som bär med sig tonvis med fuktighet, kyls ner och mjölkas ur i kontakten med de legendariska bergskedjorna Kootenays, Purcells, Selkirks, Monashees och Bugaboos.

Terräng

Ett dussin bergskedjor betyder att det mesta som går att tänka sig återfinns här. Stora fallhöjder, massiva glaciärer, absurda pillowlinjer och den brantaste och djupaste skogsåkningen på planeten Jorden.


Text: Leslie Anthony • 2022-07-05
ArtiklarAlpernaAltaArlbergEngelbergHokkaidoJapanNisekoNorgeÖsterrikeRevelstokeSalt Lake CitySchweizSogndalSt AntonStubenUSAUtah

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen