Sälen var nominerad av SLAO som årets anläggning, men fick se sig toppad av Isaberg. Foto: SLAO

Skidsnack

Skidsnack: Vallåsen och Ulricehamn till salu, lär dig bygga stig i Lofsdalen & priser från SLAO

Skidsnack rapporterar om bland annat försäljning av två svenska skidanläggningar, priser från SLAO och sommaråkning i Norge.

Text: Anton Furuland • 2022-05-16 Uppdaterad 2022-05-16

Branäsgruppen säljer Vallåsen och Ulricehamn

Vallåsen Skidanläggning.

Vill du äga en skidanläggning? Nu har du chansen – gånger två.

Det är Branäsgruppen som bekräftat att man kommer sälja både Ulricehamn Ski Center och Vallåsen Fritidsanläggning i Halland.

Vallåsen innefattar ju även en cykelanläggning och den ska säljas tillsammans med skidditon.

Oavsett om försäljningen blir en snabb och smidig historia, eller utdragen process, räknas det med skidåkning på Hallandåsen och i Ulricehamn även nästa vinter.


Galdhøpiggen och Folgefonna igång med sommaråkningen

Lördag 14 maj – då öppnade backarna för sommarskidåkningen hos norrbaggarna Galdhøpiggen och Folgefonna. På Galdhøpiggen Sommarskisenter ska det bli tämligen hårt före på grund av mycket vind under vintern, och tyvärr kommer man inte köra någon park i år.

I Fonna ser prognosen riktig fin ut kommande dagarna och man har nyligen fått snöpåfyllning som lär lägga en bra grund för åkningen.

För svensk del blir det tyvärr ingen åkning öppen inpå midsommar, då Riksgränsen meddelat att man stänger ned säsongen 29 maj.


Läs mer om sommarskidåkning:

Världens 10 bästa sommarskidorterLär dig bygga stig i Lofsdalen

Foto: Emil Sergel

Nog för att man redan nu längtar till nästa vintersäsong, så är det inte helt fel med sommar och mountainbike. Och det byggs ju stig runt om i Sverige så det knakar och det är såklart svinkul.

Kanske håller du på med stigbyggnation eller är sugen på att dra igång något intiativ där du bor? I så fall kan du snegla mot datumen 14-16 juni i Lofsdalen där man kommer arrangerar en kurs i stigbyggande för MTB.

På Lofsdalen Fjällpark MTB har man senaste två åren byggt upp en helt ny park, vilket givetvis förde med sig en hel del kunskap och lärdomar som man vill dela med sig av.

Utbildningen kostar 2 600 kronor och då ingår:

  • Två nätter med del i tvåbäddsrum.
  • Stigcykelpass
  • Linne och städ
  • Frukost onsdag och torsdag
  • Lunch onsdag och torsdag
  • Middag onsdag
  • Utbildning
Mer info

lofsdalen.com


Årets vinnare av SLAO-priser

Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) har delat ut utmärkelsen Årets Skidanläggning, Årets Skidinspiratör, Årets Hemmabacke är Bollekollen och Gerremopriset 2022. Det här är vinnarna, med tillförande motivering från SLAO.

Årets Skidinspiratör 2022: Magnus Noppa

Magnus Noppa. Foto: Michael Anderberg

Kriterier: Priset tilldelas en individ eller grupp som på ett innovativt sätt medverkat till att sprida skidgläjde, skapa friktionsfri semester och vinna nya gäster.

Motivering:

Som en brädsportens bultande hjärta påminner Magnus Noppa oss – varje dag – om vad som sätter guldkant på livet. Från Kläppen sprider han snöglädje och sköna svängar med en smittande positivism, oavsett väder och dagsform. I en tid när mycket är yta förmår han vara genuint personlig och dialogen han för i sociala medier tar han med sig ut på berget, i mötet med gäster. Noppa har länge varit en stark kraft inom snowboard och utförsåkning i allmänhet, en sann skidinspiratör som får oss att längta efter snö.

Årets Hemmabacke 2022: Bollekollen

Foto: Michael Anderberg

Kriterier: Årets Hemmabacke går till en lokal anläggning som skapar möjligheter till utförsåkning för alla, som sänker tröskeln till en första och andra kontakt med skid- och snowboardåkning. Där majoriteten av gästerna till anläggningen kommer från närmiljön.

Motivering:

Nyfikenhet och ”Hur svårt kan det vara?”-attityd har åter satt Bollekollen på den västsvenska skidkartan. Från slybeväxta backar till plantskola för bygdens skidåkare, allt tack vare kamratliga insatser från ett gäng entusiastiska företagare. Trots små medel är utvecklingsviljan stark, vilket både märks på SLAO:s utbildningar och träffar, och på öppenhet för nya grepp – som paradownhill-cykling och oväntade samarbeten. Gänget i Bollekollen visar att det inte krävs mängder av snö för att ha bra fart framåt.

Årets Skidanläggning 2022: Isaberg Mountain Resort

Isaberg firar att man blivit utsedda till årets skidanläggning. Foto: Michael Anderberg

Kriterier: Priset tilldelas en skidanläggning för ett utomordentligt engagemang och en idérikedom som bidragit till att utveckla branschen – verksamhetsmässigt eller geografiskt – långt utöver det vanliga.

Motivering

Skidåkning, äventyrsgolf och rodel – så kan det låta när Isaberg Mountain Resort tar sig an mildare vintrar med både vita och gröna aktiviteter på menyn. Isaberg Mountain Resort inspirerar hela Skidsverige med modiga grepp som överbryggar säsongsgränserna. Rodelbana, höghöjdsbana, MTB-leder och inte minst superbackar fyller berget med besökare, året om. Och Isaberg rör sig ivrigt vidare med satsningar på teknik, personal och boenden. Södra Sveriges skid- och friluftsfantaster tackar och tar emot.

Gerremopriset 2022: Kjell Skoglund

Kjell Skoglund. Foto: Michael Anderberg

Kriterier: Pristagaren har genom ett gott affärsmannaskap och/eller sitt entreprenöriella sätt skapat helhetsupplevelser för gäster och/eller en destination utöver det vanliga. Pristagaren har genom innovation och produktutveckling skapat nya affärsmöjligheter för både sig själv och andra.

Motivering

”2022 års Gerremo-pristagare inledde sin skidbana i Bollebacken, Hälsingland, men redan i unga år hittade han till Dalafjällen. Han har tävlat i utförsåkning och även tränat andra lovande talanger, och kanske såddes ett frö till karriären när han i unga år byggde en egen skidlift tillsammans med en kompis.

Pristagaren har haft Idre Fjäll som sin viktigaste bas och medverkat till att utveckla skidorten till en stark fjälldestination, med omtanke om gästen. En favoritplats för såväl familjer som elitåkare, både inom längd och utförsåkning, och på senare år även inom cykel. Och samtidigt en bra arbetsplats, för som ledare har han alltid satt laget före jaget och noga lyssnat in medarbetares åsikter och idéer kring verksamheten.

Hans tekniska nyfikenhet och analytiska förmåga har gjort att Idre länge legat i framkant med att ta till sig ny teknik. Han såg tidigt fördelen med att spara snö och många skidanläggningar drar idag nytta av de metoder som Idre Fjäll testade sig fram till. Snösystem, arbetsfordon och eldrivet – många är de innovationer som prövats genom åren, och pristagaren har generöst delat sina erfarenheter med var och en som önskat hans goda råd.

Pristagaren har också spelat en viktig roll i SLAO:s tekniska grupp och varit drivande i att utveckla branschviktiga kunskaper och utbildningar, inte minst när det gäller snöläggning, lift/pist och säkerhet. Som ett skidvärldens språkrör mot myndigheter har han skapat samsyn och regelverk som låter dagens skidåkare njuta av snö i välhållna, säkra skidanläggningar.

Årets Gerremopristagare är en enastående förebild och ambassadör för skidåkning, både i Sverige och Europa. En lagspelande pionjär som skapat en fantastisk mötesplats i Idre, året runt.”


Så ser landslaget ut inför 2022/2023

Ludvig Fjällström blickar mot ännu en säsong. Foto: Harald Marbler

Svenska Skidförbundet laddar redan för nästa vinter och nu har man presenterat truppen för säsongen 2022/2023, som ser ut enligt nedan.


Ski Team Sweden Alpine

Damlag

A

Sara Hector, Kungsbergets AK

Anna Swenn Larsson, Rättviks SLK

Charlotta Säfvenberg, Uhsk, Umeå SK

Estelle Alphand, Åre SLK

B

Elsa Fermbäck, Vemdalens IF

Hanna Aronsson Elfman, Kils SLK

Hilma Lövblom, Täby SLK

Lisa Nyberg, Åre SLK

Jonna Luthman, Åre SLK

Lisa Hörnblad, Höga Kusten Alpin

Moa Boström Müssener, Uppsala SLK

C

Susanne Jakobsen, Storklintens AK SKALP

Liv Ceder, Sollentuna SLK

Emelie Henning, Järfälla AK

Cornelia Öhlund, Åre SLK

Liza Backlund, Sundsvalls SLK

Sara Rask, Sollentuna SLK

Herrlag

A

Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK SKALP

Mattias Rönngren, Åre SLK

Felix Monsen, Åre SLK

B

Adam Hofstedt, Karlstads SLK

Alexander Köll, Landskrona Skiclub

Fabian Ax Swartz, IFK Lidingö SLK

Olle Sundin, Djurgårdens IF

William Hansson, Mälaröarnas Alpina MASK

C

Axel Lindqvist, Sundsvalls SLK

Jesper Brändholm, Sälens IF

Lukas Ermeskog, Åre SLK


Ski Team Sweden Moguls


Dam/Herr

A

Walter Wallberg, Åre SLK

Ludvig Fjällström, Åre SLK

Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club

Albin Holmgren, Åre SLK

Filip Gravenfors, Åre SLK

Emil Holmgren, Åre SLK

Rasmus Stegfeldt, Landskrona Ski-Club

B

Moa Gustafson, Värmdö Freestyle MT

Lea Hedberg Lyckman, Värmdö Freestyle MT

Marcus Rutgersson, Åre SLK

Linus Öjelind, Luleå FF

Robin Olgård, Åre SLK

John Mattsson, Sunne AK


Ski Team Sweden Skicross

Dam/Herr

A

Sandra Näslund, Kramfors Alpina

Alexandra Edebo, IFK Mora

David Mobärg, Edsåsdalens SLK

Erik Mobärg, Edsåsdalens SLK

B

Elliott Baralo, Åre SLK

Fredrik Nilsson, Åre SLK

Linnea Mobärg, Edsåsdalens SLK

C

Ida Hellström, Täby SLK

Erik Wahlberg, Kungsbergets AK


Ski Team Sweden Telemark

Herr

Olle Collberg, Östersund Telemark Club

Dam

Emma Brodén, Falköpings AIK SL

Karin Abrahamsson, Östersund Telemark Club


Text: Anton Furuland • 2022-05-16
NyheterAlexandra EdeboAnna Swenn LarssonBollekollenHallandHallandsåsenIsabergLudvig FjällströmSandra NäslundSara HectorSKi team SwedenskidsnackSLAOUlricehamnVallåsenWalter wallberg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen