Snow Shack utanför Niseko, lever upp till sitt namn. Foto: Airbnb

Boende

Airbnb för skidåkare – 10 unika boenden

Vi tipsar om tio olika boenden runt om i skidvärlden för dig som söker efter något med lite egen karaktär och högre mysfaktor än gemene hotell.

Text: Anton Furuland • 2022-06-08 Uppdaterad 2022-06-08

1. Taos, New Mexico, USA

Cirka 30 minuters bilfärd från Taos Ski Valley ligger det här minst sagt unika boendet, som värden Dan byggde med sina bara händer under en tre års period.

Det är ett så kallat Jordskepp (Earthship), vilket är ett slags passivt hus som är självförsörjande gällande el, värme och vatten.

Foto: Airbnb

Moderniteter som välutrustat kök, wifi, fet tv med Netflix med mera finns dock.

Foto: Airbnb

Antal gäster

Här kan man bo max fyra personer.

Pris

25 dollar per natt för varje vuxen. Barn bor gratis.

Mer info, bilder & bokning hittar du här

2. Courchevel, Frankrike

För skidparet som prioriterar åkning först och främst är den här getmytliga lilla alpstugan i Le Mazot perfekt. Den ligger 10 minuter bilresa bort från Courchevel backar – så antingen har ni hyrbil eller tar den dagliga skidtransporten som är gratis.

Foto: Airbnb

Avskalat och enkelt, men ändå fräscht och med alla nödvändigheter.

Och så en liten jätteonödig sak – en helt egen jacuzzi utanför stugan som man kan göra till sin dagliga après-rutin. Vad jobbigt…

Après skin på Chalet Montanum. Foto: Airbnb
Kompakt levende. Foto: Airbnb
Köksspacet. Foto: Airbnb

Antal gäster

2 personer.

Pris

Hyrs veckovis och kostar totalt 8 895 kronor för lördag-lördag under lågsäsong, respektive 12 343 kronor under högsäsong.

Mer info, bilder & bokning hittar du här


3. Sunnmøre, Norge

Allt nytt och modernt är sannerligen inte av godo, men det är det här välgjorda och fräscha norska nybygget på Standaleidet i Ørsta. Har ett prima läge för stora skidäventyr i Sunnmørsalperna.

Foto: Airbnb
Foto: Airbnb
Foto: Airbnb

Antal gäster

Max åtta personer.

Pris

En vecka för åtta personer kostar 22 000 kronor. Är ni fyra stycken kostar en vecka 19 000 kronor. Exempelvis.

Mer info, bilder & bokning hittar du här


4. Courmayeur, Italien

I den lugna och lantliga orten Pré-Saint-Didier i Aostadalen ligger boendet Le Hibou, som är ett typiskt italienskt bergshus. Du har dock allt du behöver plus lite till i Pré-Saint-Didier för att njuta av det goda livet (om du inte suktar efter afterski-pulsen det vill säga). Till exempel lokala bageriet 10 meter från huset, en större mataffär, restauranger, café och diverse pizzerior.

Mysigt och fräscht utan någon överdådig lyx, och verkligen inte att förglömma; Med ett riktigt bra utgångsläge mittemellan Courmayeur och La Thuile.

Foto: Airbnb
Foto: Airbnb
Foto: Airbnb

Antal gäster

8 personer. 6 sängar, fördelat på 4 sovrum. 2 badrum

Pris

En vecka under högsäsong kostar totalt cirka 17 800 kronor, varesig ni är 2 eller 8 personer. Minsta antal nätter att hyra Le Hibou är 3 stycken.

Mer info, bilder & bokning hittar du här

Läs mer om skidåkning i Courmayeur och La Thuile:

Världens bästa skidåkning: Courmayeur
Gastronomi och puder i genuina La Thuile5. Chamonix, Frankrike

Ni ska till Chamonix men prio ett är inte att bo mitt i smeten för att ha krypavstånd hem från Chambre Neuf? Då är det här klassiska franska chalet i Les Houches svårslaget. Afterskin då? Den tar ni i bastun eller framför brasan.

Foto: Airbnb
Bad- och basturummet får fem plus. Foto: Airbnb
Trä, trä, trä. Foto: Airbnb

Antal gäster

Max fyra stycken

Pris

En vecka under högsäsong kostar totalt cirka 16 000 kronor för 4 personer. Minsta antal nätter att boka är fem.

Mer info, bilder & bokning hittar du här


Läs mer om skidåkning i Chamonix:

Världens bästa skidåkning: Chamonix6. Akureyri, Island

Du behöver knappast oroa dig för trängsel och storstadsstress i norra Islands största stad Akureyri sina cirka 20 000 invånare. Men för att vara på den säkra sidan och kunna njuta av de maxade utsikterna i lugn och ro kan du slå läger en liten bit utanför stan, vid Sunnuhlíð, i ett modern hus anpassat för ett par eller en liten familj.

Boendet är av bra men relativt enkel standard. Det är däremot inte utsikten över Eyjafjördur och Akureyri.

Foto: Airbnb

Men själva skidåkningen tänker du då? Den stavas bland annat Hlíðarfjall om du vill åka lift och i system. Anläggnignen ligger dryga 25 minuter bil bort från boendet och bjuder på totalt 8 liftar, 15 kilometer nedfart, högsta höjd på 1 012 meter över havet och fallhöjd på 500 meter.

Andra skidanläggningar i närheten av Akureyri är Dalvík, Siglufjörður and Sauðárkrókur.

Vill du förtjäna dina svängar erbjuder Eyjafjördur många bra åk. Lokal guidning kan du hitta här.

Systemet i Hlíðarfjall. Foto: Hlíðarfjall Akureyri
Foto: Airbnb
Foto: Airbnb

Antal gäster

2 stycken. Finns inget krav på att boka ett visst antal nätter, utan vill ni göra ett stopp bara över 1 natt går det bra.

Pris

Cirka 1 250 kronor per natt.

Mer info, bilder & bokning hittar du här


7. Innsbruck, Österrike

Håll inte på att krångla till det med massa moderniteter och nybyggen – du är faktiskt i Österrike. Go traditionellt och satsa på en typisk alpstuga, med allt det basala som finns men framför allt hög mysfaktor och utsikt över Nordkette till morgonkaffet. Den här med dryga 900 meter till centrala Innsbruck lär inte göra någon besviken.

Foto: Airbnb
Foto: Airbnb

Antal gäster

Max fyra stycken

Pris

En vecka under högsäsong 25 000 kronor totalt för fyra personer. Är ni två personer kostar det 18 550. Minsta nätter att hyra är fem stycken.

Mer info, bilder & bokning hittar du här


8. Bydalen, Jämtland

Modernt nybygge men egen karaktär, som känns lite som en lyxig mashup mellan svensk fjällstuga och Aspen. På ett ungefär.

Centralt läge med ski in, ski out.

Foto: Airbnb
Det är inte svårt att hålla käften med den här utsikten. Foto: Airbnb

Antal gäster

Stugan går att hyra hela veckor från söndag till söndag, alternativt halvveckor onsdag till söndag. Men enligt hosten Alina kan man även höra av sig vid speciella önskemål.

Stugan har plats för två familjer eller 8-10 vuxna som bor bekvämt. Totalt är det 12 sängplatser. 8 sängar + 4 bäddar.

Pris

Kortare bokning är 3 nätter och priserna varierar lite beroende på hur många ni är. Men är ni till exempel 8 vuxna som bo en helvecka kostar det totalt runt 28 000 kronor. Alltså 3 300 kronor per natt.

Mer info, bilder & bokning hittar du här


9. Niseko, Japan

15 minuter från Niseko ligger Snow Shack och bara namnet lockar ju. Här bor du i ett hus som på alla sätt är väldigt mycket Japan. Till exempel kan du fetglömma att sova i en traditionell säng – här är det futonmadrasser som gäller.

Skulle du få nog på massorna i Niseko kan du plöja på ytterligare till Rusutsu eller Kiroro – 40 respektive 60 minuter bilfärd från Snow Shack.

Snow Shack lever upp till sitt namn. Foto: Airbnb
Kök och vardagsrum. Foto: Airbnb
Avskalat och inga onödigheter uppe på loftet. Gott om plats att lägga ut din fu ton. Foto: Airbnb

Antal gäster

Max fem stycken

Pris

En vecka för fem personer kostar totalt 15 000 kronor. För två personer blir det istället 9 500 kronor. Snow Shack går även att hyra bara för en natt.

Mer info, bilder & bokning hittar du här


10. Golden, Kanada

Är ni ett kompisgäng eller ett par familjer som verkligen vill uppleva Kanadas klippiga bergen på riktigt har ni här hittat rätt. Beläget vid floden Blaeberry och med staden Golden bara 20 minuter bil bort samt Kicking Horse ytterligare 10 minuter därifrån, är detta ett perfekt basläger för en större grupp som vill bo modernt men naturnära – och utan några galna fantasipriser.

Foto: Airbnb
Danmark? Nä, Kanada, faktiskt. Foto: Airbnb

Antal gäster

Max åtta stycken Minsta antal nätter är tre.

Pris

En vecka kostar mellan 22 000-25 000 kronor beroende på säsong, oavsett hur många ni är. Så ju fler desto billigare per skalle helt enkelt.

Mer info, bilder & bokning hittar du här


Text: Anton Furuland • 2022-06-08
ArtiklarAirbnbBritish ColumbiaBydalenChamonixCourchevelCourmayeurFrankrikegoldenInnsbruckIslandItalienJämtlandKanadaKicking HorseNisekoNorgeÖsterrikeSunnmøreTaosUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen