Chady Sayers vet hur man tar sig fram i italiensk skog. Foto: Mattias Fredriksson

Skogsåkning

Lista: Världens bästa skogsåkning

Världens bästa skogsåkning, det vet Åka Skidors ständige medarbetare Mattias Fredriksson ett och annat om. Det här är hans absoluta favoriter.

Text: Mattias Fredriksson • 2022-03-16 Uppdaterad 2022-03-16

Att susa fram mellan glest placerade och snötyngda granar eller smala, knotiga fjällbjörkar samtidigt som den lätta pudersnön far upp i ansiktet i varje sväng må ge ett globalt skidpepp. För vare sig du frågar en japan på Hokkaido, en kanadick i Nelson eller en norrman i Sogndal så är det nog ingen som rynkar på näsan när nämnda beskrivning kommer på tal.

Jag har besökt flera hundra skidorter över hela världen och favoriterna är många, men givetvis blir mina upplevelser färgade av hur snöförhållandena var då jag var på plats. Vissa ställen har jag tenderat att återvända till många gånger och då blir mitt intryck lite annorlunda, mer rättvist egentligen. Andra ställen har jag haft turen att besöka vid ett exceptionellt tillfälle då det tok dumpat och givetvis var skidåkningen episk.

Hur som helst har jag samlat mina erfarenheter av över 20 års skidåkande i världen då jag satte mig för att göra denna guide till världens bästa skogsskidåkning. Du saknar säkert något ställe, eller tycker att jag har fel om någon plats. Så är det garanterat, men det här är mina favoriter och jag hoppas en del av mina tips hjälper dig till en fantastisk skidupplevelse om du besöker någon eller några av de här ställena.


1. Hokkaido, Japan

Moa Wärkel tar sikte mot Mount Yōtei. Foto: Mattias Fredriksson

När man pratar om skidåkning och Japan tänker de flesta på Hokkaido, inte minst området kring Niseko. I takt med media hypen och alltfler turister som sökts sig till det området har konkurrensen om det orörda pudret blivit hårdare men det här är fortfarande mitt bästa tips för en garanterat bra puderupplevelse. När snömaskinen väl sätter igång någon gång i början av december brukar den vanligtvis hålla igång till en bra bit in i februari, ofta ännu senare.

Edvin Olsson med full gas i Hokkaido. Foto: Mattas Fredriksson

Niseko är det mest kända området på Hokkaido och består av sex skidområden som på ett eller annat sätt sitter ihop. Niseko Grand Hirafu är det största och mest populära, men blir också uppåkt snabbast.

Karl Trum och David Kantermo på väg mot Hokkaidos himmelrike. Foto: Mattias Fredriksson

Åk till några lite mindre kända platser kring Niseko som Moiwa, Kiroro och Rusutsuu när du besöker området. Och missa för guds skull inte att bada i onsens (varma källor). Varje dag efter skidåkningen. Du kommer tacka dig själv nästa morgon.

Resa

Flyg till Sapporo, Hokkaido’s största stad. Därifrån kan du åka buss eller hyra bil (vilket kan vara klokt om du vill kunna åka runt till olika ställen) de sista två timmarna. 


2. Jackson Hole, USA

Skogen i vilda västern gör ingen besviken. Foto: Mattias Fredriksson

Jackson Hole ligger vid foten av Teton Range i Wyoming och är, i mitt tycke, USA:s bästa skidort. Skidåkningen är jämförbar med åkningen i Alperna, men servicenivån är amerikanskt superbra och skidkulturen är helt unik – en god kombo med andra ord.

Jackson är faktiskt lite som ett mini-La Grave, fast med mycket mer skogsåkning. När du äntrar grindarna ut i den vilda terrängen finns bowls, chutes och stora åk – och du får ta vara på dig själv och ta egna beslut.

The Red Heli i Jackson. Foto: Mattias Fredriksson

Ofta sker den här åkningen i någon form av skog, även om det är väldigt glest mellan träden emellanåt. Four Pines, No Name och Craigs är klassiska åk som du bara måste beta av om du åker till Jackson. Om förhållandena är rätt ska du lägga till Granite Canyon på den listan – men se till så du åker med någon som har koll och var försiktig, det här är klassisk lavinterräng som ofta är farlig.

Missa inte heller att käka och klämma ett par bärs på såväl klassiska Mangy Moose uppe i Teton Village som Snake River Brewing Company nere i Jackson. Båda ställena har dessutom bra mat.

Resa

Det är ganska enkelt att ta sig till Jackson Hole, trots sitt på kartan ganska avsides läge. Det går direktflyg till Jackson från många av de stora städerna eller så kan du flyga in till Salt Lake City och köra upp därifrån (cirka fyra-fem timmar).

Skogstokig – världens bästa skogsåkning
Foto: Mattias Fredriksson

3. Mica Heli, Kanada

Angel Collinson i skogen vid Mica Heli. Foto: Mattias Fredriksson

Djupt inne i Monashees, i östra British Columbia, vackert beläget intill Kinbasket Lake ligger Mica Heli. Här, vid vägs ände och två timmar nordväst om Revelstoke, ligger en gigantisk damm och fram till för ungefär 10 år sedan var det ingen som tänkte på något annat när man nämnde ortens namn.

Numera klingar Mica som ljuv musik i öronen för initierade skid- och snowboardåkare. På andra sidan sjön ligger nämligen Mica Heliskiing’s gigantiska timmerlodge och i bergen precis bakom lodgen har de sin terräng. Mica Heli har blivit en världskänd heliski-destination och vida berömd för både den fantastiska åkningen i Alaskaliknande terräng i den högalpina miljön samt inte minst skogsåkningen.

Skulle du mot all förmodan tröttna på skogsåkningen finns det helt okej åkning även ovanför trädgränsen vid Mica Heli. Foto: Mattias Fredriksson

Branta, långa åk med lekfull terräng fylld av pillows och drop – ja, Mica är lika bra och kul som du har sett på filmer från Field Productions, Salomon Freeski TV, MSP och andra skidfilmsbolag som varit på plats genom åren.

Mark Abma ger tummen upp till Mica Heli. Foto: Mattias Fredriksson

Om du känner att det är värt att lägga de 60 000-70 000 kr ett besök hos en heliskilodge i Kanada kostar är ett besök hos Mica Heli välinvesterade pengar. Här välkomnar man mindre grupper, klientelet är ofta yngre och vassare skidåkare än många andra helioperationer. Vidare är det riktig gourmet mat på tallrikarna om kvällarna i den nybyggda lodgen.

Resa

Flyg till Kelowna och fortsätt med antingen helikopter, privat shuttle eller hyrbil – allt beroende på budget, tid och lust. Det tar ungefär tre timmar att köra från Kelowna till Mica. 


4. Nelson, Kanada

Skidanläggningen Whitewater.

Hippiestaden Nelson är välkänd bland skid- och snowboardåkare tack vare de enorma snömängder som faller i British Columbias inre varje vinter. Nelson har, trots att det ligger i en avkrok i the Kootenays – långt sydöst i BC – under lång tid varit omtalat och oftast är det den lilla legendariska skidorten Whitewater som kommer på tal. Den ligger bara 20 minuter från Nelson och trots att det bara finns tre liftar håller många Whitewater för en av de roligaste skidorterna i Kanada och faktum är att det är en av Nordamerikas mest snösäkra skidorter. Det snöar ungefär 12 meter i genomsnitt varje vinter och vissa år är det snarare 15 eller mer därtill.

Den speciella skidkulturen kring Nelson och den atmosfär som de sköna lokala åkarna skapar ger Whitewater och Nelson en speciell aura kring sig. Det är svårt att förklara, men den avslappnade stilen gör att Nelson har blivit en favorit bland många och stamgästerna blir allt fler. I första hand är det skogsåkningen som håller toppklass här.

Skogstokig – världens bästa skogsåkning
Foto: Mattias Fredriksson

Genom åren har många locals spenderat många timmar i skogarna för att gallra ut och skapa ännu bättre skidåkning, vilket gjort att det finns magiska linjer genom skogen – inte minst på The Backside där det installerades en ny lift för bara ett par år sedan. Den branta och böljande terrängen är som gjord för skidåkning så om du lämnar Nelson missnöjd skulle jag bli väldigt förvånad.

Uppe vid Whitewater finns inget boende så du bor nere i staden. Klassiska Hume Hotel är bra men det finns många alternativ. Drick ditt kaffe på Oso Negro, en legendarisk coffee shop mitt i stan. Det kryllar av bra restauranger som serverar organisk och/eller vegetarisk mat med lokala råvaror, missa inte Jagannatha Express – wraps i världsklass – och Au Soleil Levant, ett franskt bageri. Ölen dricker du med fördel på Mike’s Pub, i samma byggnad som Hume Hotel.

Resa

Närmaste lite större flygplats är faktiskt på amerikanska sidan, i Spokane, Washington (3 timmar). Planerar du en roadtrip i BC funkar det lika bra att flyga till Vancouver eller Calgary (7 timmar). Fortsätt med hyrbil i alla fallen.


5. Serre Chevalier, Frankrike

Lärkträd är Chad Sayers favoritträd, och de finns det gott om i Serre Chevalier. Foto: Mattias Fredriksson

Tabucskogen i Monêtier i Serre Chevalier kan mycket väl vara Frankrikes bästa skogsskidåkning. Lärkträden i denna branta skog är perfekt utplacerade så svängradien kan hållas till sån cirka 15 meter vilket enligt nykläckta forskningsrön från det internationella friåkningsinstitutet i Davos (IFSI) visats sig vara den ultimata svängradien för modern freerideåkning mellan träd.

Ovanför den mysiga byn Monêtier les Bains faller det alltid mest snö i området; det ligger högst av de fyra olika skidområden som utgör Serre Chevalier och närmast de riktigt höga topparna i Le Parc National des Ecrin, Frankrikes största national park. Skidåkningen kring Chantemerle Aiguillette-liften och också l’Yret-stolen, både i Monêtier, ruvar på skogsåkning i absolut världsklass – kanske rent av den bästa i Alperna.

Kaj Zackrisson i Montgenévre, som är en timmes utflykt bort från Briancon. Foto: Mattias Fredriksson

Efter skidåkningen rekommenderas ett besök på Les Grands Bains, en ganska nybyggd och riktigt bra spa-anläggning så dina stela muskler kan mjukas upp lite. Ta dig också tid att se Briançon, Europas högst belägna stad och är uppsatt på UNESCO’s världsarvslista. Arkitekturen i gamla stan är väl värd ett besök och det finns många mysiga restauranger.

Resa

Tåg eller flyg till Turin, därifrån tar det bara två timmar till Serre Chevalier. Tre timmar från Lyon. Buss eller hyrbil från flygplatsen.

Skogstokig – världens bästa skogsåkning
Foto: Mattias Fredriksson

6. Courmayeur, Italien

Chad Sayers krigar sig fram. Foto: Mattias Fredriksson

När det tokdumpar i Mont Blanc-massivet och de lokala hjältarna i Chamonix är peppade på riktigt bra skogsåkning åker de genom tunneln till Italien, till Courmayeur närmare bestämt. Här är inte bara kaffet och maten bättre, den glesa lärk- och granskogen är vida berömd och det finns mycket att välja på.

Tacka Skywway Monte Biaco för enkel access till åkningen i Courmayeur. Foto: Mattias Fredriksson

Från Helbronners mellanstation finns mängder med linjer ner i den branta ihållande terrängen. Drygt 1 000 fallhöjdsmeter rakt ner mot infarten till Mont Blanc-tunneln vid byn La Palud eller lite mer i riktning upp mot Val Ferret, allt är bra och det handlar mer om hur de aktuella snöförhållandena är. I skidområdet precis ovanför Courmayeur är det i första hand granskog, men också här är kvaliteten på åkningen fantastisk – särskilt ner mot Val Veny.

Det är lätt hänt att bli kvar längre än planerat på La Privé. Det hör till. Foto: Mattias Fredriksson

När du ändå är i Courmayeur så ta dig tid för en riktigt bra lunch. Chiecco och Rifugio Maison Vieille är två av Alpernas bästa backrestauranger. I byn dricker du dina drinkar och ölen på La Privé, en cocktailbar med grymma aperitivos och skön atmosfär. Intill, också på huvudgatan Via Roma, hittar du Courmayeurs bästa cappucino på Caffe Della Posta. Du Tunnel är byns äldsta och bästa pizzeria.

Resa

Flyg eller tåg till antingen Turin eller Genevé – det går att boka transfer bussar från båda flygplatserna eller så hyr du en bil. Det tar ungefär 2 timmar från båda orterna till Courmayeur. 

Skogstokig – världens bästa skogsåkning
Foto: Mattias Fredriksson

7. Stevens Pass, USA

Skog finnes i Steven’s Pass.

Bara några timmar från downtown Seattle ligger den lilla skidorten Stevens Pass. Med blygsamma tio liftar och drygt 40 pister är det här ingen ort som vinner någon statistik. Jo, ibland faktiskt. När de stora snöstormarna rullar in från havet utanför Seattle kan det komma kopiösa mängder snö här kring passet i Cascade Mountains och då brukar Stevens Pass nämnas i de sammanhang där det kommer mest snö i hela världen.

Stora träd, och stora drop i Stevens Pass.. Foto: Mattias Fredriksson

Skidåkningen är brant och ganska rakt på, inga krusiduller. Räkna med att sidesteppa, hajka och ibland gå med stighudar en bit för att nå åken. Det är ett vidsträckt skidområde så den mest liftnära skogsåkningen blir ofta uppåkt kvickt. Det finns många duktiga locals som hänger på låset och de gillar sitt puder. Stevens har också börjat bli ett ställe som européer på Nordamerika-turné vill testa när de ändå åker över Atlanten.

Bo med fördel nere i kultiga Leavenworth, en märklig liten stad i Bayersk stil men med både bra restauranger och skönt folk. Stanna för en rykande het espresso i någon av de små espresso huts som ligger utmed vägen från Seattle.

Resa: Flyg in till Seattle och hyr en bil. Det är ungefär två timmar till Stevens Pass från flygplatsen. 

Det här är världens bästa platser för skogsåkning, enligt Åka Skidors trogna medarbetare Mattias Fredriksson.
Foto: Mattias Fredriksson

8. Innsbruck, Österrike

Afterskin i Innsbruck går även den in på någon slags topplista. Foto: Mattias Fredriksson

För ett gäng år sedan, då Alperna hade en väldigt snöig och bra vinter, fick jag möjligheten att åka skidor i Innsbruck vid flera tillfällen. Jag minns särskilt ett par dagar då jag åkte med Björn Heregger, en St Anton-local som förr studerade i Innsbruck och hade Seegrube som hemmabacke. Efter ett grymt åk från mellanstationen på Nordkette tillbaka ner till kabinbanans bergsstation sa han; “Det här är St Antons bästa skogsåkning!”

Först hajade jag ingenting men sen förstod jag att Björn och hans kompisar åker ner till Innsbruck då det snöar riktigt mycket. Skogsåkningen är så bra där och hemma i Arlberg är det för litet i förhållande till hur många skidåkare som trängs i skogarna när det dumpar. Det är bara en timma mellan orterna och dessutom har Innsbruck så mycket mer att erbjuda än bara skogsåkningen.

Patscherkofel är ett annat lokalt berg som bjuder på bra åkning.

Ett bra snöår är Seegrube en skidort i världsklass och detta 15 minuter från downtown Innsbruck med 120 000 invånare, vilket är helt unikt! Skogsåkningen sker i granskog och det finns mängder med härliga linjer ner i skogsgläntorna. Högt upp, nära Nordkettebahns mellanstation, blir snöstaketen till pillow-linjer i skogen under ett bra snöår.

Passa på att kolla in gamla stan om du besöker Innsbruck. Vacker arkitektur och många imponerande, riktigt gamla byggnader. Gillar du öl rekommenderas ett besök på Café Sowieso. Detta är en pub med många olika, udda ölsorter både på tap och flaska. Käka sedan wiener schnitzel på klassiska Wiesses Rössl, en traditionell restaurang med anor från 1600-talet. På vägen emellan dessa etablissemangen – fråga lämplig student (det finns 30 000 av dem i stan) var du ska skaka rumpa senare på kvällen. 

Resa: Tåg till Innsbruck. Bara sträckan mellan Munchen och Innsbruck gör den längre resan värd. Ska du flyga gör du det till Innsbruck eller Munchen, som är cirka 1,5 timme bort.

Skogstokig – världens bästa skogsåkning
Foto: Mattias Fredriksson

9. Sogndal, Norge

Skogstokig – världens bästa skogsåkning
Japan, eller Norge? Ingen vet. Foto: Mattias Fredriksson

– Grabbar, jag trodde vi åkte till Norge!? Det här känns ju som vi är i Japan.

Orden kommer från Mike Douglas, the Godfather of new school skiing, legenden från Whistler, numera mer känd som film producent och skaparen av Salomon Freeski TV.

Vintern 2011 var undertecknad med Mike och ett gäng skidåkare & filmare i Sogndal med omnejd för att spela in en episod av Salomon Freeski TV. Det var benhårt i Alperna efter en lång period utan snöfall och då vi hörde från Knut Myking att det tokdumpade på Vestlandet styrdes planerna om snabbt och radikalt. Och så stod vi helt plötsligt där och det kändes verkligen som vi lika gärna kunde varit någonstans på Hokkaido; glesa, snöiga fjällbjörkar, klockren bas och 30-40 centimeter pow på det.

– Grabbar, jag trodde vi åkte till Norge!? Det här känns ju som vi är i Japan.


Skidåkningen var magisk, som den ofta är i Sogndal. Denna vinter hade ryktet gått sedan länge.

Vi träffade många passionerade skidåkare i skogen de närmsta dagarna, både utlänningar och givetvis flera gäng norska puderjägare med Sweet fullface-hjälm, GoPro:s, Norrønas heldräkt och de bredaste skidorna som någonsin byggts. Alla log, alla njöt och alla kände nog att liftpersonalen i Sogndal lika gärna kunnat talat japanska dessa dagar och ingen hade tyckt det kändes särskilt konstigt.

Jag fick ett väldigt gott intryck av Sogndal vid mitt besök, men givetvis inser jag att det här inte är snöförhållanden som är att finna varje dag. Men när det dumpar på Vestlandet – och det gör det ju ganska ofta – är skogarna kring Sogndal väldigt, väldigt bra för skogskjøring. Bäst i Norge? Kanske. Världklass? Ja, stundtals.

Resa

Ta dig till Bergen – antingen via tåg, buss, eller flyg. Därifrån hyrbil eller buss vidare, alternativt flyg direkt till Sogndal. Alternativet är att köra bil hela vägen. Eller varför inte flytta dit?


Så blir du en bättre skogsåkare

1. Upp med blicken, kolla långt fram. Fokusera på mellanrummen mellan träden, inte träden själva. Du åker dit du tittar.

2. Håll en aggressiv åkposition. Böj knäna, vikten långt fram i plösen, fram med armar och stavar och håll upp överkroppen.

3. Var bestämd i din åkning. Tvekar du i en sväng slutar den inte sällan i ett träd.

4. Slappna av och hitta en jämn rytm i din åkning.

5. Bredare skidor är (oftast) bättre än smala.


Text: Mattias Fredriksson • 2022-03-16
ResguideCourmayeurFrankrikeHokkaidoItalienJackson HoleJapanKanadaMica HeliNorgeÖsterrikeRysslandSerre ChevalierSogndalUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top